СЛАВА ПОСКУРИЧКО ШЉИВОВАЧКОГ ХРАМА

СЛАВА ПОСКУРИЧКО ШЉИВОВАЧКОГ ХРАМАПетак, 6. октобар 2017. године, дан када наша Црква прославља Зачеће Светог Јована Претече Господњег, а уједно и наша парохија своју храмовну славу, остаће упамћен у срцима свих нас који смо били присутни као један од најсвечанијих и најлепших догађаја у нашој цркви јер га је својим доласком и својим молитвама увеличао и улепшао наш Владика Јован.

Света Архијерејска Литургија отпочела је у 9 часова, а Епископу Јовану саслуживали су протојереј - ставрофор Милан Борота, протојереј Драган Брашанац, протонамесник Дејан Петровић, протонамесник Срђан Тешић, док су на прозбе одговарали ученици Богословије Светог Јована Златоустог из Крагујевца као и присутни народ у цркви, на челу са децом из оближње школе „Свети Сава“ и свештеницима протојерејом Миланом Томићем и јерејом Гојком Марковићем.

Епископ се након прочитаног Јеванђеља обратио народу рекавши између осталог да пророштва Светог Јована надилазе сва пророштва јер је он објавио долазак Сина Божијег. Зато је он и назван светиљком јутарње звезде која претходи Сунцу Правде, а то је наш Господ Исус Христос. Он је своју мисију још у утроби матере добио, да ће бити онај који треба да припреми пут за долазак Господа Христа. Зато ми, овога дана, и прослављамо милост, прослављамо чудо и мудрост Божју, милост према његовим родитељима, праведним Захарију и Јелисавети. Они који су у младости својој чекали да добију дете, али га нису добили. Не долази човек Захарију и Јелисавети да каже да ће они родити дете у старости, него Анђео долази и тада им каже још да ће он бити велики пред Господом и да ће се испунити Духом Светим још у утроби матере своје и да ће многе синове Израиљеве обратити Богу свом. Свети Јован и тада и сада обраћа људе Богу, његовим животом у Богу и животом по Богу и громком његовом првом проповеди у којој каже „Покајте се, јер се приближило Царство Небеско“. Јер без покајања нам нема Царства Божјег. Зато у нама треба стално да одзвањају ове речи Светог Јована које ће нас позивати да будемо бољи, да се истински покајемо и свакодневно поправљамо.

Беседа Епископа шумадијског Г. Јована

Након Свете Литургије, домаћини славе, чланови Културно-уметничког друштва „Младост“ из Шљивовца, преломили су славски колач са Владиком Јованом, а славље је настављено Трпезом љубави на којој смо између осталог добили и пар савета од Епископа о даљој изградњи и уређењу ове наше лепе црквице. Велика духовна радост владала се свуда око нас.

јереј Милан Петровић