ПОКЛОНИЧКО ПУТОВАЊЕ ВЕРНИКА ИЗ БАТОЧИНЕ СВЕТИЊАМА ЖИЧКЕ ЕПАРХИЈЕ

ПОКЛОНИЧКО ПУТОВАЊЕ ВЕРНИКА ИЗ БАТОЧИНЕ СВЕТИЊАМА ЖИЧКЕ ЕПАРХИЈЕСа благословом Његовог Преосвештенства Епископа шумадијског Господина Јована, у четвртак, 5. октобра 2017. године, на празник светог свештеномученика Фоке и светог пророка Јоне, верници из Баточине, предвођени својим свештеницима кренули су у ходочашће светињама Епархије жичке.

Прва дестинација био је манастир Градац, задужбина краљице Јелене Анжујске. Манастир је из 13. века и саграђен је у време владавине краља Драгутина – сина краљице Јелене, потоњег монаха Теоктиста, чијим смо се моштима поклонили у манастирском храму. После упознавања са историјатом манастира, обишли смо очну бању која се налази у непосредној близини манастира.

Пут смо даље наставили ка лаври Студеничкој која се са правом назива “мајком, главом и кореном свих цркава у Србији”. У манастирском храму посвећеном Успењу Пресвете Богородице, који је настао крајем XII-тог века, поклонили смо се моштима светог Симеона Мироточивог, свете Мати Анастасије и светог Симона Монаха. Велики број информација имали смо прилике да чујемо од послушаника у манастиру, а такође били смо у прилици да видимо и како теку радови на конзервацији средњовековног живописа који краси ову светињу. Духовно окрепљени оним што смо видели и чули у храму, задржали смо се око два сата у разгледању храма, конака и свих других манастирских објеката. Путовање је даље настављено ка Краљеву и манастиру Жича.

Манастир Жича је средњовековни манастир из прве половине XIII-тог века и задужбина је светог Саве и његовог брата Стефана Првовенчаног, у монаштву светог Симона Монаха. После упознавања са историјатом од стране сестринства манастира, где смо између осталог чули да је Жича манастир који је највише пута стардао од свих наших манастира, чак 17 пута, обишли смо параклисе и помолили се свима светима из Светородне династије Немањића да нас њиховим молитвама Господ благослови на путу ка нашим домовима.

јереј Александар Ђорђевић