СВЕТА ЛИТУРГИЈА У БАРОШЕВЦУ

Barosevac episkop JovanУ пету суботу по Пасхи, наш епископ господин Јован служио је свету Литургију у Храму Покрова Пресвете Богородице у Барошевцу. Већ од раног јутра порта барошавечке цркве почела је да се испуњава верним народом који је дошао да дочека свог Епископа и са њим подели радост Евхаристије. 

На овај задњи дан Недеље о Самарјанки, многи су похрлили у свети храм који је истински „кладенац Јаковљев“, да се на том месту напоје Христовом водом која тече у живот вечни. Литургији коју су епископу саслуживали игуман манастира Светог Луке, архимандрит Алексеј, игуман Новог Хопова архимандрит Павле, игуман Ћелиски Макарије, намесник бељанички протојереј-ставрофор Видо Милић и протојереј Синиша Марковић, правом ношења напрсног крста одликован је старешина барошевачке цркве и архијерејски намесник колубарско-посавински протојереј Златко Димитријевић. Такође орденом Вожда Карађорђа одликован је господин Зоран Николић за заслуге према цркви барошевачкој.

Уручујући му ово највеће одликовање које по уставу С.П.Ц. може да добија парохијски свештеник, епископ је оца Златка подсетио на то да је крст символ састрадалне љубави на који се Христос подигао да би избавио људски род од робовања смрти, те тако и ми поневши крст најпре у срцу да будемо саучесници крсне жртве да бисмо имали удео у Васкрсењу.

Истичући труд и врлине оца Зорана ради којих је и одликован, Владика га је опоменуо да је од сада дужан да их још више умножи на корист свете Цркве која му је ово поверење указала. После Литургије организована је трпеза љубави коју је владика поделио са свима који су присуствовали светој Литургији. Захваливши се свештенству и верницима на љубави коју указују приликом сваке његове посете колубарском намесништву Владика је у поподневним часовима отпутовао за Крагујевац.

Барошевац - беседа 1. део

Барошевац - беседа 2. део

Барошевац - додела ордена

 

 

протонамесник Милан Матић,
парох јунковачки