Одштампајте ову страницу

ИШТИТЕ НАЈПРЕ ЦАРСТВА БОЖИЈЕГА И ПРАВДЕ ЊЕГОВЕ И СВЕ ДРУГО ЋЕ ВАМ СЕ ДОДАТИ! (Мт. 6,33)

ИШТИТЕ НАЈПРЕ ЦАРСТВА БОЖИЈЕГА И ПРАВДЕ ЊЕГОВЕ И СВЕ ДРУГО ЋЕ ВАМ СЕ ДОДАТИ! (Мт. 6,33)Христос је дошао да и расејану децу Божију сабере у једно (Јн 11,52). Евхаристија је од самог почетка била јављање и остварење јединства новог народа Божијег, сабраног Христом и у Христу. Треба добро знати и памтити да се у цркву не иде ради индивидуалне молитве, већ ради сабирања у Цркву. Видљиви храм је само образ нерукотвореног храма који изображава. Стога је „сабирање у Цркву“ заиста прво литургијско дејство и темељ целе Литургије.

Сабрање храма Светог Саве је на дан када Света Црква обележава успомену на родитеље Светог Јована Крститеља имала прилику да се опет и опет сабере у Једном око свог Архијереја на Светој Литургији. Проповед Владике шумадијског после читања зачала јеванђеља је све нас позвала да будемо истрајнији у вери, молитви, у непрестаном труду у тражењу Правде по Богу (а не правде по човеку) подражавајући пример праведних Захарије и Јелисавете.

Беседа Епископа шумадијског Г. Јована

По завршетку Свете Литургије Преосвећени је са фрескописцима Миљаном и Екатарином Милетић поразговарао око будућег фрескописања припрате храма и дао благослов и смернице око распореда фресака у том делу храма.