СВЕЧАНА ЛИТИЈА ОД ЈАГОДИНЕ ДО МАНАСТИРА ЈОШАНИЦЕ

СВЕЧАНА ЛИТИЈА ОД ЈАГОДИНЕ ДО МАНАСТИРА ЈОШАНИЦЕУ суботу, 9. септембра 2017. године, благочестиви јагодинци, њих пар стотина, предвођени архијерејским намесником беличким протојерејем Небојшом Младеновићем, братством манастира Јошанице и својим свештенством, кренули су у свечану литију из Старе цркве у Јагодини до манастира Јошанице, поводом прославе славе манастирске капеле Сабора српских светитеља.

Дванаесту годину заредом, свечана литија је устаљеном маршрутом, дугом око 13 километарa, ходила од Јагодине кроз околна села до манастира, успут позивајући и призивајући све оне који су вољни на овакву врсту молитве и подвига, да јој се придруже.

Верни народ се: носећи часни крст, рипиде, иконе, барјаке, а свештенство Свето Јеванђеље и мошти Светог великомученика Пантелејмона, живо присећао житија Славних српских светитеља и њихових подвига и дела. Присутни верни народ је на овај начин, изразио своју веру и приложио овај труд као своју жртву. Они, који нису могли да учествују у овом крсном ходу су, чувши тропаре које су певали: свештенство, вероучитељи и народ, излазили испред својих кућа држећи кућне иконе и тражили благослов од свештенства.

У току два краћа задржавања у Винорачи и у Сиоковцу у порти храма, прочитано је Свето Јеванђеље и узнете су молитве за добробит овог краја. Уследио је краћи одмор уз послужење које су припремили добри људи из ових села. Након тога, свечана литија је лаганим ходом, после неколико сати стигла у манастир. Ту је испред манастира архимандрит Евтимије са својим братством и пригодним окрепљењем, дочекао верни народ.

После краћег одмора служено је вечерње, када су мошти Светог великомученика Пантелејмона, које су ношене у литији, изнете на поклоњење вернима.
Сутрадан, на дан славе, служена је Света Литургија од стране јагодинског свештенства, после које је братство манастира припремило пригодно послужење за све присутне.

Сав народ је дошавши у ову светињу, разумео да је једини прави и истински пут , заправо, пут светости, односно пут којим су ишли српски светитељи, просветитељи и учитељи, захваљујући чијем труду и молитвама Срби и данас могу да живе: као Нови Израел, као Изабрани народ, као Народ Божји.

У том смислу је ова суботња литија са недељном Литургијом истакла пуноту прослављања празника Сабора српских светитеља, јер на овај начин, не само да освештавамо један простор, простор у коме живимо и боравимо, него на тај начин, кроз подвиг и молитву, свечано улазимо у прослављање празника.

Сврха литије је, дакле, да човек у молитвено-духовном расположењу иде ка врхунцу прослављања празника, а то је Света Литургија и сједињење са Господом Исусом Христом кроз Свету тајну причешћа.

Литијом се призива благослов Божји, али се он у потпуности остварује тек кроз Литургијску заједницу са Господом, јер Цркву схвата само онај који разуме Литургију, а ова литија нас је управо водила ка њој и њеном разумевању.

вероучитељ Предраг Димитријевић