Одштампајте ову страницу

ПРОСЛАВЉЕНА ХРАМОВНА СЛАВА У АМЕРИЋУ

Americ episkop JovanОд раног јутра 24. маја, у порти храма окупљао се верни народ из Амерића и околних села да учествује у прослави храмовне славе - Св. Никодима архиепископа српског.

Свештенство и верни народ дочекали су свог архијереја на улазу у порту и пожелели му добродошлицу. У препуном храму Његово преосвестенство Г. Јован служио је Свету архијерејску литургију уз саслужење свештенства младеновачког намесништва и појање црквеног хора из Тополе.

У својој беседи преосвећени владика је истакао:“ Браћо и сестре, Бог нас је створио за заједницу, никако нас није створио као индивидуе и ми не можемо живети као индивидуе.  Зашто? Зато што не можемо као индивидуе ни да се спасавамо. Један је човек ко ниједан и како су свети оци говорили један хришћанин ко ниједан. Значи ми смо створени у заједници, заједници Бога и људи. А та заједница, драги моји, најбоље се пројављује у Светој литургији, коју ми овде данас заједнички служимо, a Света литургија је дело Бога и дело народа.“

Беседа епископа шумадијског Г. Јована - Амерић

На архијерејској литургији протонамесник Бранислав Јеремић парох влашански је произведен у чин протојереја, а јереј Милан Јовановић парох кораћички и јереј Александар Марковић парох рајковачки одликовани су правом ношења црвеног појаса.
После одслужене литургије преосвећени Владика је пререзао славски колач и благословио жито.

После тога домаћин славе Мирољуб Васиљевић предузетник из Амерића је за све госте приредио трпезу љубави.

Парох кораћички
јереј Милан Јовановић