ПРЕДАВАЊЕ ВЛАДИКЕ ГРИГОРИЈА У АРАНЂЕЛОВЦУ

- Хришћанство (сусрет Бога и човека) -

Vladika GrigorijeУочи пете недеље – Самарјанке, од Васкрсења Христовог, 2008. године, Црква у Аранђеловцу је угостила Његово Преосвештенство, епископа захумско-херцеговачког, Господина Григорија, који је том приликом одржао предавање на тему: НЕДЕЉЕ СВЕТЛЕ ЧЕТРДЕСЕТНИЦЕ, у сали парохијског дома петропавловске Цркве.

Епископа Григорија, је испред свештенства и верног народа овога краја, дочекао епископ-домаћин, Његово Преосвештенство Господин Јован, Владика шумадијски, који је у препуној сали представио владику Григорија, као представника генерације млађих владика у нашој помесној Цркви, посебно нагласивши да је влкадика Григорије достојни наследник и доследни ученик владике Атанасија и у уводној речи најавио предавање.

Само предавање владике Григорија је целовито тумачење и подсећање на овај "светли и свети период", у коме се налазимо у недељама, непосредно после Васкрсења до Вазнесења Христовог. Међутим, оно што карактерише углавном сва његова предавања је покушај да се направи синтеза катихезе и литургијског контекста Цркве и Празника, која би то све учинила актуелним и корисним за свакодневни живот хришћана.

Заблагодаривши на позиву и добродошлици, како је то сам назвао "доброти", нашем епархијском Архијереју, свештенству петропавловског храма у Аранђеловцу и свима присутнима, владика Григорије је ушао у расветљавање и катихетски пресек дана и празника након Васкрса, одмах инсистирајући на томе да се у њима и у свему налази и открива Васкрсли Господ Исус Христос, оваплоћен и васкрсао човека ради и човековог спасења, а све што се одиграва у Цркви, оно што истински представља хришћанство, назвао сусретом Бога и човека. У читавој домостројитељној динамици нагласио је ових четрдесет дана до Вазнесења Христовог и педесет дана до Силаска Светог Духа на Апостоле. "Тих педесет дана, уводе време у вечност и вечност у време", додајући: "Божанска Светлост кроз Цркву улази у свет". Објашњавајући како светлост Васкрсења Христовог представља "непролазни дан, један, јединствени, догађај", који се поново остварује из сваке недеље у недељу, из Литургије у Литургију, владика Григорије је нагласио да иако догађаји којих се ових дана сећамо, представљају конкретне историјске догађаје и конкретне личности, у својим збивањима задобијају вечни смисао који преображава историјско трајање.

У конкретном примеру Христових речи да ће "од Оца апостолима бити послан Дух Свети", који ће их научити и утврдити у свакој истини, епископ Григорије је направио поређење са мукама и страдањима васцелог српског народа и указао да је неимање Духа Светога и удаљеност од Бога, разлог за неразумевање времена и стања у коме се налазимо и немогућност да се правилније одредимо према актуеланим проблемима. ''Потребна нам је топлота Духа Светога, да бисмо загрејали наша срца и да би се тако отворило наше биће, да видимо да је Господ ту са нама, и да грешнике милује и праведнике љуби, и да нема ништа новије и боље под сунцем осим Њега, неизрециве љубави, неизрециве милости, Он је исправљење свих наших слабости - неверовања наших. Охрабрење наше наде, који брише све страхове, Он је онај који не заборавља никога, оне које ми заборављамо, као раслабљени који чека "човека тридесет осам година..." Оживљавање тог срца, спремног да прими Духа Светога, је у ствари последица преображаја у Христу.

Предавање епископа захумско-херцеговачког Григорија - Аранђеловац

Владика Григорије је и у овом предавању, личним примером, показао колико је човеку потребно да се радује и да је то могуће само ономе ко се нада и верује и ко стално буди Духа Светога у себи.

Зоран Алексић, јереј