ПРОСЛАВЉЕНА ХРАМОВНА СЛАВА У ОВСИШТУ

ПРОСЛАВЉЕНА ХРАМОВНА СЛАВА У ОВСИШТУНа дан Светог великомученика Прокопија, 21. јула 2017. године, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован служио је свету Архијерејску Литургију у селу Овсишту у храму посвећеном управо овом светитељу.

Епископу су саслуживали: Архијерејски намесник опленачки протојереј – ставрофор Миладин Михаиловић, протојереј – ставрофор Аранђел Даниловић, свештеник жичке епархије, протојереј – ставрофор Ђорђе Радишић, протојереј Милан Томић, протојереј Милан Савић, протојереј Јован Биберџић, протонамесник Дејан Петровић, јереј Стефан Дамјановић, ђакон Урош Костић и ђакон Божидар Васиљевић.

Преосвећени Владика Јован се окупљеним верницима обратио надахнутом беседом истакавши значај Светог великомученика Прокопија који, будући да је угодник Божији, сија хришћанском свету као пример преумљења, покајања и истрајности на Христовом путу. Служење свете Литургије је најузвишенији догађај у нашим животима и довољан разлог за нашу радост јер нас је Бог удостојио да будемо хришћани и створио нас за вечност. Божија љубав према човеку превазилази све границе људског разума, а Бог од нас тражи одговор, тј. сарадњу и саучествовање у тој љубави да би се наше заједничарење наставило у вечности. Кад човек саучествује у љубави Божијој онда он ту љубав преноси на сваког другог човека. Свети Прокопије дошао је до Бога преко другог човека, као што је и до другог човека дошао преко Бога и тиме потврдио да без богољубља нема ни човекољубља. Где нема љубави ни према Богу ни према човеку ту настаје мржња као разоритељ ума, душе и читавог бића човековог. Стога је неопходно да да праву љубав – Божију љубав, тражимо у Цркви и да њом хранимо своје биће да бисмо оправдали боголикост коју је Бог посадио у нас.

Беседа Епископа шумадијског Г. Јована

Након одслужене свете Литургије, Владика Јован је пререзао славски колач и честитао празник свим житељима Овсишта као и домаћину славе господину Зорану Прокићу чијом љубављу и залагањем је приређена трпеза љубави за све присутне вернике.

Урош Костић, ђакон