ПРОСЛАВЉЕНА ХРАМОВНА СЛАВА У СИПИЋУ

ПРОСЛАВЉЕНА ХРАМОВНА СЛАВА У СИПИЋУХрам у живописном шумадијском селу Сипићу је посвећен светим врачевима и бесребреницима Козми и Дамјану. Ове године духовна радост верујућег народа овога места је била још и већа, јер је Епископ шумадијски Јован служио СветуАрхијерејску Литургију.

Епископу су саслуживали Архијерејски намесник рачански протојереј-ставрофор Миладин Михаиловић, протојереј-ставрофор Миленко Стикић, протојереји Ненад Савић, Велибор Јовановић и Радивоје Стојадиновић,протонамесник Миломир Васиљевић и јереј Младен Ђурановић, као и ђакони Божидар Васиљевић и Урош Костић.

После прочитаног Јеванђеља владика се обратио верујућем народу честитавши им храмовну славу. Затим је нагласио да нема ништа узвишеније и племенитије од слављења Бога као и оних које је Бог прославио. Човек који живи по Богу и који мисли о Богу није саможив и он је истински богат-нагласио је даље владика. Он је затим рекао да молити се Богу значи разговарати са Богом и да ће Бог чути наш разговор са Њиме и узвратиће нам. Он нам много више даје него што заслужујемо, штавише ми ништа и не заслужујемо, али Бог је са друге стране милостив. Владика Јован је затим нагласио да у току поста певамо „Слава дуготрпљењу твоме Господе“ јер Бог нас трпи и чека да дођемо себи тако што ћемо да се ослободимо своје гордости. Покајање је основ хришћанског живота, али покајати се није ни лако ни једноставно. Kao што порочном човеку није лако да се одрекне свог порока, тако ни човеку није лако да се одрекне свог греха, али то ипак није немогуће. Све је могуће ономе који има јаку веру, нагласио је владика. Он је затим говорио о светим бесребреницима као примеру несебичности и пожртвованости Христа ради.

Беседа Епископа шумадијског Г. Јована

Свету Архијерејску Литургију су својим присуством и масовним причешћивањем украсила деца из локалне школе која похађају веронауку, а причестили су се и сви присутни свештеници.

После одслужене Литургије владика Јован је због труда око храма, а нарочито око поплочаног црквеног пода одликовао Архијерејским граматама г.Драгана Срећковића из Великог Крчмара и г.Радослава Живуловића из Сипића. Такође је због ревности око уређивања храма одликовао парохијског свештеника јереја Ивицу Камберовића правом ношења црвеног појаса.

На крају овог дивног духовног сабрања уследио је културно уметнички програм локалног фолклора, а затим и трпеза љубави коју је припремио верни народ сипићког краја на челу са својим парохом јерејем Ивицом Камберовићем, као и овогодишњим колачаром Мирославом Николићем из Трске.

Протонамесник Горан Живковић