ПРОСЛАВА ХРАМОВНЕ СЛАВЕ ХРАМА СВЕТИХ АПОСТОЛА ПЕТРА И ПАВЛА У АРАНЂЕЛОВЦУ

ПРОСЛАВА ХРАМОВНЕ СЛАВЕ ХРАМА СВЕТИХ АПОСТОЛА ПЕТРА И ПАВЛА У АРАНЂЕЛОВЦУУ среду, 12. јула када наша Света Црква прославља спомен на Свете апостоле Петра и Павла, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован је служио Свету архијерејску Литургију у храму посвећеном овим светитељима Божијим у Аранђеловцу.

Епископу су саслуживали архијерејски намесник орашачки, протојереј ставрофор Мићо Ћирковић, архимандрит Георгије из манастира Венчац, протојереји-ставрофори Милан Пајкановић из Бања Луке, Драгомир Кеџић, Ранко Ђураш, Милија Живанчевић, протојереји Љубиша Ђураш и Милован Ранковић, протонамесници Слободан Раковић и Александар Миловановић, јереј Милош Мијатовић и ђакон Немања Искић. Свету Литургију су својим прелепим појањем улепшали чланови хора „Света Анастасија Српска“ из Аранђеловца.

Након прочитаног одломка из Светог Јеванђеља присутним верницима се обратио Епископ шумадијски Господин Јован и поучио их о значају овога празника и о значају Светих апостола Петра и Павла за све нас верне Хришћане. Епископ је нагласио да је Бог послао човека у овај свет да сведочи Христа својим животом, а баш тај пример нам најбоље осликавају Свети апостоли својим животом. Како је Проесвећени Владика нагласио, Црква не истиче и не велича само Свете апостоле Петра и Павла, већ и све друге апостоле, али истиче посебну ревност у ширењу хришћанства ових двојице апостола. Њихови животи, путеви којим су ходили и темпераменти су у потпуности различити, али оно шта их спаја и шта их објадињава јесте баш њихова вера. Плодови њиховог рада и труда су данас умножени, јер да није било апостола не би данас постојало толико хришћана у свету. Иако су по свему различити, они нама ипак дају једну заједничку слику и поуку, а та поука јесте да после било ког пада, следи покајање и устајање из тог стања, како наводи Епископ.

Беседа Епископа шумадијског Г. Јована

Преосвећени Владика је по заамвонеој молитви заједно са вернима учинио опход око храма, а потом је пререзао славске колаче домаћинима славе породицама Сујковић и Пешић. У порти храма су чланови КУД „Електропорцелан“ извели сплет игара и тиме улепшали ову прославу. У црквеној сали је потом уприличена Трпеза Љубави на којој су домаћини славе угостили свештенство и своје госте.

ђакон Немања Искић