ПРОСЛАВА ВИДОВДАНА ХРАМОВНЕ СЛАВЕ У БЕЛОШЕВЦУ

ПРОСЛАВА ВИДОВДАНА ХРАМОВНЕ СЛАВЕ У БЕЛОШЕВЦУУ среду на Видовдан 28. јуна 2017. године, када наша Света православна црква прославља Светог великомученика цара Лазара Косовског и све мученике и новомученике српске, Његово Преосвештенство епископ шумадијски господин Јован началствовао је светим Евхаристијским сабрањем у храму Светог великомученика цара Лазара у Белошевцу, уз саслужење ректора крагујевачке богословије протојереја-ставрофора др. Зорана Крстића, протојереја-ставрофора Милован Антонијевић, протојереја-ставрофора Зарија Божовића, протојереја-ставрофора Сава Арсенијевића, протојереја-ставрофора мр. Рајка Стефановића, протојереја-ставрофора Животе Марковића, протојереја Милића Марковића, протојереја Драгана Брашанца, протођакона Ивана Гашића и ђакона Немање Стојковића.

Окупљеном свештенству, монаштву и верном народу обратио, се по благосову епископа, протојереј Милић Марковић између осталог рекавши да у раној црква имамо много примера мучеништва, због тога је апостол Павле говорио Филипљанима Гопод не само да нам је дао да у Њега верујемо већ нам је дао могућност да за Њега пострадамо. И та рана Црква се утврђује на такав начин да се хришћанство проповедало животом, а Црква Божија утврђивала крвљу и мучеништвом. И видимо примере првих хришћана како одушевљено страдају за Христа, најпре видимо Светог Јакова, првог епископа јерусалимског , а архиђакон и првомученик Стефан који страда за Христа поистовећује са Њим да се моли за своје непријатеље и каже „Господе не узми им ово за грех“. Суштина мучеништва састоји се у томе да је неко пострадао за Христа тако што је посведочио да царство смрти пролази а да живот побеђује. И то јесте суштина наше вере. Када неки мученик страда он не страда само за Христа већ страда са Христом који му дарује живот који је из гроба засијао. И тај мученик који је страдао за Христа исповеда суштину наше вере, а то је вера у Васкрсење и у вечни живот и у коначну победу добра над злом, правде над неправдом и живота над смрћу. Такву веру примају и други народу па је такву веру мученичку примио и наш народ и видимо и још од Светог Саве многи најбољи синови нашег народа исповедају такву веру да се могу назвати и равноапостолним. Свети кнез Лазар јесте пример такве вере и таквог исповедања. Опредељење за царство небеско јесте избор Светог кнеза Лазара и он у ствари показује верност истини јеванђеља.

Беседа протојереја-ставрофора Милића Марковића, старешине Старе цркве у Крагујевцу

Након литије око храма епископ је благословио славски колач и преломио са овогодишњим колачаром Г- дином Звонком Ђорђевићем. Колач за следећу годину преузео је Г-дин Срђан Јоковић са својом породицом.
Његово Преосвештенство епископ Јован доделио је архијерејске грамате признања за изузетан труд и старање о цркви Божијој Г-дину Душану Николићу и Г-ди Благоју и Срђану Јоковићу, и архијерејске захвалнице Г-дину Владану А и Г-дину Трајку Трајковићу. Након литургије је прочитан парастос за све наше сроднике пострадале у свим претхоним ратовима. Након чега је трудом Г-дина Звонка Ђорђевића и његове породице у парохиском дому припремљена трпеза љубави за све присутнe.

ђакон Немања Стојковић