ПРОСЛАВЉЕНА ХРАМОВНА СЛАВА У НАТАЛИНЦИМА

ПРОСЛАВЉЕНА ХРАМОВНА СЛАВА У НАТАЛИНЦИМАНа дан Светог цара Константина и царице Јелене, у суботу 3. јуна 2017. године, Његово Преосвештенство Епископ шумадијкси Господин Јован служио је свету Архијерејску Литургију у Наталинцима у храму посвећеном управо овим светитељима. Епископу су саслуживали: архијерејски намесник опленачки протојереј – ставрофор Миладин Михаиловић, протојереј Велибор Јовановић, протонамесник Остоја Пешић, протонамесник Дејан Динић, протонамесник Слободан Радивојевић, протођакон Иван Гашић и ђакон Урош Костић.

Након прочитаног зачала из Светог Јеванђеља сабраном народу беседом се обратио протонамесник Слободан Радивојевић који је нагласио значај крста у животу православног хришћанина. Знак крста који је цар Константин видео у сну био је јасан знак и њему а и свима нама да ће се свака битка добити ако се боримо на страни крста, а не против крста. Крст је символ распећа, како Господњег тако и нашег распећа у којем смо дужни да старог, сладострасног и самовољног човека у нама разапнемо и обучемо се у новог богоугодног човека не бисмо ли живећи новим животом, животом у Христу, задобили и вечни живот који нам је Господ обећао.

На крају свете Литургије, након опхода око храма и чина резања славског колача, верницима се обратио и Владика Јован који је подсетио да је Црква непобедива тврђава коју је основао Бог. Зато је битно да будемо црквени људи, да следимо пример цара Константина, да се смирујемо као што је и он себе смиривао, да би нас Господ тако смирене препознао и прихватио као своје.

Сабрање је настављено трпезом љубави приређеном од стране домаћина Ненада Милића и наталиначке црквене општине.

Урош Костић, ђакон