ПРАЗНИК СИЛАСКА СВЕТОГ ДУХА НА АСПОСТОЛЕ У ОРАШАЧКОМ НАМЕСНИШТВУ

ПРАЗНИК СИЛАСКА СВЕТОГ ДУХА НА АСПОСТОЛЕ У ОРАШАЧКОМ НАМЕСНИШТВУУ недељу 4. јуна када наша Света Црква прославља празник Силазак Светог Духа на Апостоле или празник Света Тројица, у свих храмовима орашачког намесништва је служена света Литургија. У храму Светих Апостола Петра и Павла у Аранђеловцу је Свету Литургију служио намесник орашачки протојереј-ставрофор Мићо Ћирковић уз саслуживање протонамесника Александра Миловановића, јереја Милоша Мијатовића и ђакона Немање Искића.

Овај празник су својим појањем улепшали чланови хора „Света Анастасија Српска“ из Араннђеловца. Протојереј-ставрофор Мићо Ћирковић је у својој беседи изнетој након читања Светог Јеванђеља окупљене вернике поучио значају овог празника. Између осталог је навео и да је овај дан заправо рођендан Наше Свете Цркве и дан када су Апостоли започели са својим угодним делом, а то је проповед Јеванђеља, тј. благе вести о Господу Исусу Христу широм целога света.

У наставку, након свете Литургије одслужено је вечерње богослужење у току којег се врши призув Светог Духа, а верници у току ове службе су плели венчиће од траве и цвећа и исте носили својим домовима.

ђакон Немања Искић