ПРОСЛАВЉЕНО ВАЗНЕСЕЊЕ ГОСПОДЊЕ У МАНАСТИРУ САРИНАЦ

ПРОСЛАВЉЕНО ВАЗНЕСЕЊЕ ГОСПОДЊЕ У МАНАСТИРУ САРИНАЦМанастир Саринац је, заједно са својим владиком Господином Јованом, монаштвом, свештенством и верним народом прославио своју славу, Спасовдан, у четвртак, 25. маја. 2017. године.

Преосвећеном владики саслуживали су Архимандрит Павле из грчког града Верије, игуман Петар (Драгојловић) из манастира Пиносаве, архијерејски намесник левачки и лепенички Сава Арсенијевић, протојереј ставрофор Милан Борота, јереј Дејан Марковић, јереј Срђан Кандић, парох драгоцветски, протојереј ставрофор Живота Марковић, протођакон Иван Гашић. Чтецирали су ученици богословије „Свети Јован Златоусти”.

Владика је након прочитаног Јеванђеља поучио окупљене о значају доласка у цркву, присуству богослужењима, молитви, искрености и постојаности у молитви, трпљењу искушења и покајању. Епископ је објаснио смисао и суштину празника Вазнесења Господњег и упоредио ондашња и садашња времена и стање духа оних који су Христу били блиски и то треба непрестано да осведочавају, као и ми данас, својим животом и понашањем, храбрећи се вером у Бога, онако како како нас учи Јеванђење и Свети оци.

Литургију је појао Хор из Младеновца, који је касније, током ручка отпевао неколико пригодних песама. Након одслужене Литургије, опхода око цркве и резања славског колача и освећења кољива, преосвећени владика је доделио грамате за допринос манастиру. Архијерејске захвалнице добили су: г. Радослав Васић из Драгова, г. Мирослав Петровић из Крагујевца, г. Александар Ристић из Ваљева, г. Зоран Швиковић из Крагујевца, г-ђа Мирјана Пејовић из Крагујевца. Грамата је знак захвалности за несебичну помоћ, хришћанску љубав и спремност да се одазову и ураде шта је потребно за манастир, не тражећи и не очекујући захвалност за учињено дело. Таквим понашањем, пријатељи нашег манастира пружају пример и осталима да улажу и помажу сваком манастиру и цркви, јер на тај начин помажу и улажу у себе и своје спасење. Послужење и ручак за госте приредило је братство манастира, настојатељ ове свете обитељи потосинђел Николај (Младеновић) и сабрат архиђакон Јустин, са пријатељима.

Беседа Епископа шумадијског Г. Јована