МАНАСТИР НИКОЉЕ ПРОСЛАВИО СВОЈУ ХРАМОВНУ СЛАВУ

МАНАСТИР НИКОЉЕ ПРОСЛАВИО СВОЈУ ХРАМОВНУ СЛАВУУ понедељак, 22. маја текуће 2017. године, манастир Никоље и празник Преноса моштију Светог Николаја Мирликијског окупили су свештенство, монаштво и верни народ поводом литургијске прославе храмовне славе ове свете обитељи. Светом Литургијом началствовао је архијерејски намесник опленачки протојереј – ставрофор Миладин Михаиловић коме су саслуживали протојереј – ставрофор Слободан Богојевић, протонамесник Бранимир Товиловић, протонамесник Слободан Радивојевић, протонамесник Дејан Динић и ђакон Урош Костић.

Сабраним верницима надахнутом беседом обратио се протонамесник Слободан Радивојевић који је  протумачио јеванђељску поруку о блаженствима. Блажен је само онај човек који живи у заједници са Богом, који је слободан од греха и слободан од мржње према ближњем. Живот у Богу подразумева смирење, одсуство бриге о пролазним стварима и уживање не у краткотрајним овоземаљским задовољствима већ у благодати Божијој која води човека ка вечности. Уколико не живимо са Богом нарушићемо своју боголикост, а као последицу тога постаћемо не иконе Божије, већ играчке у рукама нечастивог. Стога је неопходно да одагнамо од себе онај ђавољи позив који је још Адам имао у рају и да се одазовемо Божијем позиву који нас окупља на богослужења, који нас позива на светотајински и врлински живот и који нам отвара врата Свога Царства.

Након Свете Литургије, верници су учествовали у опходу око храма после којег је уследио чин резања славског колача. Од стране игуманије Евдокије и сестара свете обитељи никољске уприличена је трпеза љубави за све сабране вернике.

Урош Костић, ђакон