ЂУРЂЕВДАН У КРАГУЈЕВЦУ

DjurdjevdanПразник светог великомученика Георгија прослављен је у старој крагујевачкој Цркви литургијским сабрањем на којем је началствовао Његово Преосвештенство епископ шумадијски Господин Јован.

На данашњи празник пре 190 година у манастиру Враћевшници, одржана је скупштина српских старешина, која је донела историјске одлуке за младу српску државу. Представници нашег народа одлучили су да Крагујевац постане главни град Србије и да слава нове престонице буде празник светог Георгија Победоносца. Исте године завршена је и освећена Милошева Црква на десној обали Лепенице и посвећена силаску Светог Духа на апостоле. Слава Цркве, други дан Духова од тада је и литија града.

Протоколом Скупштине Града било је предвиђено да свечана седница Скупштине буде одржана у порти Цркве. Због нестабилних временских прилика овај значајан скуп одржан је у згради Скупштине Општине.

Наша света Црква прикључила се обележавању овог великог јубилеја сабирајући врни народ на Светој Литургији и сведочећи да без Христа не можено ништа чинити.

Проповед је одржао протојереј Милић Марковић, старешина Старе Цркве. Отац Милић је истакао да је свака Црква место дијалога љубави између Творца и Његове творевине, да је Стара Црква живи сведок црквено-народне историје која увек изнова сабира и преображава верни народ из туге у радост, из смрти у васкрсење. Свештеник Милић је нагласио да се у Цркви укидају ограничења времена и простора и да нас у Њој ништа не раздваја од наших предака јер смо сви једно у Господу. Национални интерес мора се увек састојати од три речи: Господ Исус Христос. Посебно је набројао значајне историјске догађаје који су везани за наш храм и закључио да неће Србија да не буде хришћанске Србије. А да је има и кад је нема показао је управо кнез Милош.

Беседа о. Милића Марковића

На крају Свете Литургије eпископ шумадијски Господин Јован благословио је верни народ са жељом да храм остане сведок историје нашега спасења односно црквене историје.