ХРАМОВНА СЛАВА У БАРАЈЕВУ

ХРАМОВНА СЛАВА У БАРАЈЕВУУ уторак, 9. маја 2017. године, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован, служио је празнично бденије поводом храмовне славе Спаљивања моштију Светог Саве у Барајеву. Владику је дочекао велики број верног народ са децом. Епископу су саслуживали свештеници Драгомир Сандо, Славко Божић, Драгомир Убипариповић и Драган Поповић и ђакони Иван Гашић и Бранко Караклајић. Појао је хор београдских богослова.

На крају службе владика је пресекао славски колач и честитао славу сабраном народу и овогодишњем домаћину старешини барајевског храма Архијерејском намеснику бељаничком протојереју-ставрофору Види Милићу који је овим поводом обележио и двадесетогодишњицу свештеничке службе.

У својој беседи епископ је говорио о празнику Васкрсења Христовог. Христос је својим Васкрсењем победио смрт. Васкрсењем Христовим ми смо добили лек против смрти. Вера у васкрсење Христово је вера и у нашу бесмртност. Нама је овај живот дат да будемо будни а не да га преспавамо. Сваки човек има боголику душу и позван је на вечност. Смрт није од Бога она је од човека и владика истиче да смо сви ми мртваци ако не верујемо у Васкрсење. Вера у Васкрсење је била и вера нашег оца Светог Саве који је себе охристовио Христом, а на тај начин и све нас. Он нас је привео Богу. Свети Сава нас позива да живимо правоверно. Кроз Светог Саву ми смо накалемљени на Христа и док смо у Цркви ми смо на путу Светог Саве. Врата вечности нам је отворио Христос и кроз њих нас уводи наш Свети Сава. Његова величина се види и у томе да га ни мртвог нису оставили већ су му тело спалили. Међутим дух Светог Саве увек живи са нама и његове молитве нас призивају у вечност.

После владикине беседе у парохијском дому светосавског храма уследила је трпеза љубави за све сабране.

Беседа Епископа шумадијског Г. Јована

Сутрадан је свету литургију поводом храмовне славе служио старешина цркве протојереј-ставрофор Видо Милић на којој су се причестили сабрани верници и тако наставили прославу храмовне славе.