ПРОСЛАВА ХРАМОВНЕ СЛАВЕ У ВИНЧИ

ПРОСЛАВА ХРАМОВНЕ СЛАВЕ У ВИНЧИТрећу недељу након Васкрсења Господњег православна Црква посвећује Светим женама мироносицама. Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован служио је у недељу, 30. априла 2017. године, Свету Архијерејску Литургију у храму у Винчи који је посвећен управо овим светим женама. Епископу су саслуживали: архијерејски намесник опленачки протојереј – ставрофор Миладин Михаиловић, протонамесник Бранимир Товиловић, протонамесник Слободан Радивојевић, протонамесник Остоја Пешић и протођакон Иван Гашић.

Бројним верницима Владика Јован обратио се беседом о потреби хришћана да сведоче православну веру. Ово је период када се молитвено сећамо сведока који су укус Божије победе и радости осетили и доживели а да им претходно ништа није било унапред обећано. У том смерном стајању крај Христовог гроба и непрестаном служењу ближњима, а најпре тешењу Богомајке, потврђује се величина жена мироносица. Ниједан труд ипак не пролази незапажено од стране Бога, стога их Он награђује тиме што су виделе васкрсење Христово и објавиле га људима. Бог им је рекао да се радују, а од те радости која је у Богу већа не постоји. Само она љубав која је јача од смрти је права љубав, а та љубав је љубав Христова јер она никога не заборавља. Распећем и Васксрењем Христос је објавио и доказао нјавећу љубав, а то је жртвена љубав. Његова љубав је савршенство зато што она побеђује мржњу и зло, а човека испуњава истинским животом. Достизање те савршене љубави, коју су и жене мироносице поседовале, Владика Јован је пожелео сваком присутном вернику.

Беседа Епископа шумадијског Г. Јована

Након одслужене свете Литургије и чина резања славског колача уприличена је трпеза љубави од стране домаћина славе господина Драгана Арсенијевића и његове породице.

Урош Костић, ђакон