Одштампајте ову страницу

СВЕТЛИ ЧЕТВРТАК У СТАРОЈ ЦРКВИ

СВЕТЛИ ЧЕТВРТАК У СТАРОЈ ЦРКВИЕпископ шумадијски Г. Јован је на Светли четвртак служио Свету литургију у Старој Милошевој Цркви у Крагујевцу уз саслужење свештеника Александра Бороте и Милића Марковића.

Владика Јован је беседећи казао да је радост васкрса заправо радост победе Живота над смрћу, Смисла над бесмислом и Светлости над тамом. Ова радост није лична, већ она која је засијала из жртвене љубави Божије и обасјала Небо и Земљу. Господ Исус Христос нас је њоме даровао слободом од греха и смрти. То је смисао Васкрсења Христовог. Прави живот настаје тек након смрти и Васкрсења. Зато је потребно да живимо животом и вером Христовом. Његова победа над смрћу није Га учинила ни већим, ни бољим, ни богатијим, јер се Њега смрт није ни могла коснути. Његова љубав није себична, нити је то отмица, већ дар којим само Бог може даровати човека. У знаку Крста и Васкрсења одвија се сва историја спасења рода људског. Зато Крст и Васкрсење сијају свом светлошћу и дају смисао патњама и страдањима у животу свакога човека.

Беседа Епископа шумадијског Г. Јована

После одслужене Литургију, Владика Јован је прегледао да сада завршене фрескописачке радове, који потребују ангажовање верних Града Крагујевца својим прилозима, како би били окончани на време, до прославе 200 година Старе Милошеве Цркве наредне 2018. године.

протођакон Мирослав Василијевић