Одштампајте ову страницу

ЛИТУРГИЈA У ХРАМУ РОЂЕЊА ПРЕСВЕТЕ БОГОРОДИЦЕ У ГЛИБОВЦУ

ЛИТУРГИЈA У ХРАМУ РОЂЕЊА ПРЕСВЕТЕ БОГОРОДИЦЕ У ГЛИБОВЦУУ суботу 25. марта када наша Света Црква прославља Светог Симеона Новог Богослова и Светог Григорија Двојеслова, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован служио је Свету Архијерејску Литургију у храму Рођења Пресвете Богородице у Глибовцу. Овом приликом Преосвећеном су саслуживали: архијерејски намесник јасеничи протојереј-ставрофор Велибор Ранђић, протојереј-ставрофор Раденко Гавриловић, игуман Петар Драгојловић, протонамесник Драган Икић, протођакон Иван Гашић и ђакон Александар Јаћимовић. Света Литургија је била испраћена слаткопојем хора преображенског храма из Смедеревске Паланке, под водством диригента Милоша Урошевића.

По прочитаном Јеванђељу Преосвећени Владика Јован се обратио верном народу, говорећи о вери. Читајући Јеванђелску причу видимо како су за Христом ишли многи болесници и сви су тражили једно, да буду здрави. Господ им је постављао само једно једино питање, да ли верују? Вера је основ свега, али права вера, она која и горе помера. У наставку је Преосвећени говорио, наводећи разне примере исцељења, да вера иде заједно са надом, а нада заједно са љубављу. Међутим, све ће престати и вера и нада, само љубав неће никада престати. Литургија и Црква нас стално опомињу да верујемо. Вера је сусрет са Богом, зато на Литургији јачамо своју веру. На крају је Владика позвао да се сви сабрани заједно помолимо да Господ благослови оне који имају верују, све оне који траже Бога.

Радост Литургијског сабрања је продужена трпезом љубави у парохијском дому коју је уприличио надлежни парох, јереј Саша Миленовић, са верним народом.

Беседа Епископа шумадијског Г. Јована