Одштампајте ову страницу

СВЕЧАНА СВЕТОСАВСКА АКАДЕМИЈА

СВЕЧАНА СВЕТОСАВСКА АКАДЕМИЈАСа благословом Његовог Преосвештенства Епископа шумадијског Господина Јована одржана је 15. Светосавска недеља у Јагодини. Светосавску недељу су организовале Црквене општине јагодинске и вероучитељи Беличког архијерејског намесништва у сарадњи са јагодинским Факултетом педагошких наука Универзитета у Крагујевцу, Предшколском установом „Пионир“ у Јагодини, те јагодинским основним и средњим школама.

Поред спортског турнира у неколико спортова одржаног у јагодинској спортској хали - који је Химном Светом Сави отворио хор Јагодинске гимназије са професором музике Добривојем Рочкомановићем на челу - одржан је низ других манифестација. Врхунац светосавске седмице традиционално је била посета Преосвећеног Владике Јована и служење празничног бденија.

Ове године, преосвећени је са свештенствоми народом Беличког архијерејског намесништва служио у Цркви Преподобне мајке Параскеве у оквиру предивног спортско-туристичко-угоститељског комплеска, подно Ђурђевог брда, у Јагодини. После вечере у организацији ЦО ове цркве, уследила је Светосавска свечана академија у Културном центру „Светозар Марковић“. Након Тропара Светом Сави отпеваног од стране хора Цркве Светих апостола Петра и Павла у Јагодини и поздравног говора Преосвећеног Владике Јована, Преосвећени је уручио награде освојене на такмичењима одржаним током Светосавске седмице.

Беседа Епископа шумадијског Г. Јована

Награду у износу од 10.000 динара за Светосавски темат освојила је ученица 4. разреда Јагодинске гимназије професорке Смиље Пауновић, Катарина Штетић, а писала је на тему „Право ходи на својим ногама и путеве своје исправљај“.

Награду за рецитовање у конкуренцији од 1. до 4. разреда основних школа освојила је ученица 2. разреда ОШ „17. октобар“ учитељице Раде Стајић, Катарина Сентић. Она је рецитовала песму: „На Светог Саву“ Чика Јове Змаја.

У конкурецији од 5. до 8. разреда награду за певање добиле су ученице ОШ „Горан Остојић“ наставнице Милице Милошевић које су певале византијски напев „Богородице Дјево“ и то: Емилија Китановић, Уна Михајловић, Јована Мијајловић и Милица Вулић.

Пошто су сви награђени представили своја награђена умећа, наступио је хор Факултета педагошких наука под управом диригента Милице Станковић. Хор је извео две композиције - Оче наш Николаја Кедрова и Гласом мојим ко Господу возвах Александра Архангелског.

У наставку је свака од пет градских основних школа имала своју тачку, као и ПУ „Пионир“. Драмску тачку ове године представила је Економско-трговинска школа „Славка Ђурђевић“. Програм је затворио хор факултета композицијом Ајде Јано и наравно Химном Светом Сави.

Учесници градске свечане академије су својим наступима, овог пута, озбиљно дотакли срца посетилаца, у тој мери да су многима очи биле пуне суза, а сигурно је да су се сви присутни подсетили пута којим нас је повео Отац наш Свети Сава.

На Савиндан је служена празнична света Литургија у свим црквеним општинама Беличког намесништва. Наставници, ненаставно особље и ученици свих образовних установа су присуствовали богослужењима и донели своје славске колаче у цркву на освећење и ломљење. Уследиле су школске свечане академије и прославе школске славе.

Вероучитељ Угљеша Урошевић