ПРОСЛАВА СВЕТОГ САВЕ У О.Ш „ЈОВАН ПОПОВИЋ“ У КРАГУЈЕВЦУ, ШУМАРИЦАМА И ДИВОСТИНУ

ПРОСЛАВА СВЕТОГ САВЕ У О.Ш „ЈОВАН ПОПОВИЋ“ У КРАГУЈЕВЦУ, ШУМАРИЦАМА И ДИВОСТИНУСвуда где се српски збори у свету слављено је име Светог Саве. Величанствено је и свето било, како царски ваља и приличи и међу децом О.Ш „Јован Поповић“ у Крагујевцу, Шумарицама и Дивостину.

Славље је почело у цркви Светог Димитрија у Сушици на Литургији где су живо присутни сви српски светитељи на челу са Светим Савом и Симеоном и који нас тога дана окупљају око Тројединог Бога и приводе нас Чаши Живота и Хлебу Бесмртности. У том духу су сва деца узела учешћа Причестивши се Тајнама Христовим. На крају Литургије деца су својим устима испевала химне и похвале Светоме Сави и од братства цркве Светог Димитрија били награђени пригодним пакетићима као и сваке године.

Деца која припадају Шумарицама и Дивостину величала су Светога Саву у манастиру Дивостину са свештеником, сестринством и народом тог краја.

Не зна се где је било лепше тога дана да ли у Шумарицама или у матичној школи „Јован Поповић“ или Дивостину, јер су сви са нестрпљењем чекали да дође свештеник и да се колач сломи, а онда деца- домаћини тога дана да покажу свима како су и шта спремили заовај светли и свети празник. Програм који су деца у све три школе припремила учинила су то уз помоћ моје маленкости.

У Дивостину је било посебно емотивно, јер је четворо ђака колико их има укупно у овој приградској школи са својом учитељицом Милицом Јеремић можда последњи пут прославило Светог Саву у овој школи, јер ће се она силом прилика затворити. Деца су му узнела тога дана молитве да до тога не дође!

У Шумарицама колач је сломио отац Срђан Тешић, а у матичној отац Александар Сенић. Испред деце као колачар у Шумарицама стајала је наставница српског језика Марија Грбовић, а у матичној школи наставница историје Роксанда Алексић. Оба свештеника испоштовала су светитеља, школу, наставнике, а највише децу оставши до краја програма прославе.

Радује се Свети Сава гледајући своја верна чеда на дан његовог духовног рођења. Нека тако буде довека.

Марко Арсенић, вероучитељ