ПРОСЛАВА СВЕТОГ САВЕ У ОРАШАЧКОМ НАМЕСНИШТВУ

ПРОСЛАВА СВЕТОГ САВЕ У ОРАШАЧКОМ НАМЕСНИШТВУНа дан 27. јануара када наша Света Црква слави спомен на првог Архиепископа, учитеља и просветитеља Светог Саву у свим храмовима орашачког намесништва служена је Света Литургија и пререзани су славски колачи онима који славе овај празник. У храму Светих апостола Петра и Павла у Аранђеловцу Свету Литургију је служио намесник орашачки, протојереј-ставрофор Мићо Ћирковић уз саслуживање протонамесника Слободана Раковића и Александра Миловановића, јереја Милоша Мијатовића и ђакона Немање Искића.

Деца су у великом броју присуствовала Литургијском сабрању и својим певање учестовали у њему. Светосавску посланицу нашег Архијереја Јована је прочитао протојереј-ставрофор Мићо Ћирковић у којој нас наш Епископ поучава да се угледамо на Светог Саву, на тај светли пример и да ка Господу кренемо његовим, светосавским путем. Велики број деце предшколског и школског узраста је приступио Светој Чаши и тиме се сјединио са Господом Исусом Христом на овај велики празник.

Након Свете Литургије Светосавску приредбу су извели ученици ОШ „Светолик Ранковић“ из Аранђеловца. Након њих су и остала деца присупила рецитовању песама о Светом Сави, а као што је пракса дуги низ година за узврат су добијали светосавске пакетиће.

У свим школама орашачког намесништва, свечано је прослављена школска слава Свети Сава. Свештеници су пререзали славске колаче, а ученици су припремили многобројне приредбе са својим учитељима и наставницима чиме су овај свети дан учинили још свечанијим и лепшим.

ђакон Немања Искић