Одштампајте ову страницу

ПРАВЕДНИК ЈЕ ОНАЈ КОЈИ СЕ МОЛИ

ПРАВЕДНИК ЈЕ ОНАЈ КОЈИ СЕ МОЛИШумадијски Првојерарх Епископ Јован служио је Свету архијерејску Литургију у храму светог Саве на Аеродрому у понедељак 27. децембра 2016. године.

Преосвећеном владици Јовану су саслуживали: протојереј-ставрофор Милан Борота, протојереј-ставрофор мр Рајко Стефановић, протонамесник Бранислав Матић, јереј Иван Антонијевић и ђакон Милош Ђурић.

Своју архипастирску беседу Преосвећени владика Јован посветио је преведности и праведницима, објаснивши да су праведници људи вере и молитве. Њихова праведност извире из њиховог потпуног поверања у Бога и преданости молитви, не само за себе већ и за читав свет. „Јуче смо прославили другу припремну Недељу пред Рођење Христово која је посвећена праоцима. Праоци су управо старозаветни праведници који су свој живот посветели дочекивању Месије и својим животи се пројавили као хришћани пре Христа“, нагласио је владика Јован. Посебно место међу њима заузима Авраам који се толико уздао у Господа да је био спреман чак и свог јединог сина, кога је ишчекивао до дубоке старости, принесе Господу на жртву. Аврам је ово учинио следујући обећању Божијем да ће Аврамовог потомства бити више од песка у мору. Проверивши Аврамову веру, Бог је наградио Аврама. Управо смо и ми позвани да свакодневно проверавамо своју веру, да ли је она заиста и јеванђељска и да ли је непоколебива. Пример праве вере је и свети Патријарх српски Гаврило, чија је вера била непоколебива и који је у својој вери остао истрајан чак и по цену свог живота. Мучеништво светог Гаврила Црква је препознала и молитвено га слави чак и након више векова од његове смрти, не дозволивши да његова праведност и светост буду заборављени.

Беседа Епископа шумадијског Г. Јована