Одштампајте ову страницу

ЕПИСКОП ШУМАДИЈСКИ Г. ЈОВАН СЛУЖИО СВЕТУ АРХИЈЕРЕЈСКУ ЛИТУРГИЈУ У ПОКРОВСКОМ ХРАМУ

ЕПИСКОП ШУМАДИЈСКИ Г. ЈОВАН СЛУЖИО СВЕТУ АРХИЈЕРЕЈСКУ ЛИТУРГИЈУ У ПОКРОВСКОМ ХРАМУЧасно је и узвишено бити мајка

- На празник Светог Спиридона Чудотворца, у Недељи праотаца и другој недељи пред Божић, коју Српска Православна Црква посвећује мајкама (Материце), Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Г. Јован, администратор Епархије ваљевске у време боравка Епископа Милутина у Митрополији аустралијско – новозеландској, служио је Свету Архијерејску Литургију у Храму Покрова Пресвете Богородице, уз саслуживање свештенства и свештеномонаштва епархија Шумадијске и Ваљевске и војних свештеника из Београда мајора Слађана Влајића и поручника Стевана Стевановића, као и појање Црквеног хора "Хаџи Рувим" са диригентом Милицом Степановић – Бабамилкић. Будући да је Владика Јован и војни архијереј, у организацији начелника Одељења за вере Генералштаба Војске Србије, пуковника др Саше Милутиновића, део молитвеног сабрања били су и припадници војске из ваљевске Касарне "Војвода Живојин Мишић". У поподневним часовима, Владика Јован посетио је манастире Лелић и Ћелије и поклонио се моштима Светог Владике Николаја и Аве Јустина.

Јеванђељским поздравом "Благословен који долази у име Господње", у име свештенства и верног народа Епархије ваљевске, Епископу Јовану добродошлицу је пред дверима најстаријег градског храма пожелео вршилац дужности архијерејског заменика, протонамесник Саша Максимовић, изразивши радост што је баш Епископ шумадијски тај који ће се духовно старати о Божјем народу ваљевског краја за време одсуства надлежног архијереја.

Света Литургија своди небо на земљу, а људе који у њој учествују и причешћују се узводи на небо. Свака Литургија јесте служење, а у Цркви се вечност човека управо служењем мери. Мера нашег хришћанског живота огледа се у томе колико служимо Богу и једни другима.

- Литургија је казивање вечности. Она сабира прошлост и садашњост и претвара у вечност. Она је предукус Царства Божјег... Бог је нама људима дао привилегију да служимо Литургију. То немају ни анђели, али они саслужују са нама. Зато је Литургија светлост, радост, како је говорио ваш и наш Ава Јустин: "Не могу да замислим тужног човека на Литургији." – беседио је Владика Јован верном народу у Храму Покрова Пресвете Богородице.

Данашњу недељу наша Света Црква посветила је праоцима, који су нам пренели веру у долазак Христа Господа. Веру, која се с љубављу узајамно увећава и даје нам да се надамо Царству небеском. Такође, данас ппрослављамо Материце, празник посвећен мајкама – стубовима породице. Данашње мајке и оне које ће то постати нека се у подизању деце угледају на свете мајке и Пресвету Богородицу, пожелео је Владика Јован. Велики је благослов и одговорност бити мајка, истакао је он. Све у животу ваља планирати, сем породице. Њу треба створити кад подари Бог. Данас се људи прибојавају жртве и одрицања. Кажу, имали би више деце, кад би се створили бољи услови. Некад се гајило и по десеторо у много скромнијим могућностима.

Беседа Епископа шумадијског Г. Јована на Материце у Покровској Цркви у Ваљеву

- Не стоји кућа на земљи, већ на доброј жени. Све је на мајци. Срце мајке испуњено је љубављу због које ништа није тешко. Оно воли и кад престане да куца. Мајка је биће најсличније Богу, највећи сарадник Божји. Већи него ми мушкарци. Узвишено је и часно назвати се мајком. Нека вам Бог помогне да од деце направите добре људе – поручио је у веома дирљивој проповеди Епископ шумадијски и администратор Ваљевске епархије Г. Јован.

Откад је, одлуком Књаза Милоша Обреновића (1838. год.), подигнут на левој обали Колубаре, Храм Покрова Пресвете Богородице под своје сводове примао је хиљаде богочежњивих душа. Молитвеним сабрањима у најстаријој градској богомољи началствовали су велики архијереји: Патријарх Варнава (Росић), Митрополит Јосиф (Цвијовић), Свети Владика Николај (Велимировић) и братанац му Епископ Јован, Преподобни Ава Јустин Ћелијски... а походили су је и Патријарх српски Герман (Ђорић) и васељенски Димитрије, подсетио је на знамените поглаваре и архијереје СПЦ, које су пастирски путеви доводили у Храм Покрова Пресвете Богородице у Ваљеву, архијерејски намесник први ваљевски, протонамесник Дарко Ђурђевић за трпезом љубави у парохијском дому. Следујући традицији, златним словима у летопис Покровског храма биће уписано и име Епископа шумадијског Г. Јована, увек радо дочекиваног у нашем крају. У име братства Покровског храма, о. Дарко Ђурђевић даривао је Владику Јована иконом Господа Христа, у знак молитвене љубави и благодарја што је радост данашњег празника умножио са вернима Ваљева.

Боравак у Епархији ваљевској Владика Јован завршио је посетом манастирима Лелић и Ћелије и поклоњењем моштима новопросијавших светитеља Владике Николаја и Аве Јустина, чије молитве бдију над овим крајем.

Ј. Ј.

Извор: Епархија ваљевска