ЛИТУРГИЈСКО САБРАЊЕ У ХРАМУ СВЕТОГ ПРОРОКА ИЛИЈЕ У ТРНАВИ

ЛИТУРГИЈСКО САБРАЊЕ У ХРАМУ СВЕТОГ ПРОРОКА ИЛИЈЕ У ТРНАВИДана 4. децембра, када наша Света црква прославља Ваведење Пресвете Богородице у храм, служена је Света литургија у храму Светог пророка Илије у Трнави. Литургијом је начелствовао парох трнавски протојереј-ставрофор Слободан Богојевић.

На овај велики празник Пресвете Богородице, горе поменути храм био је испуњен верним народом поменуте парохије, међу којима је било мноштво ученика из сеоске школе "Милутин Јеленић". Анђеоским гласовима наших драгих ученика одговарањем на Литургији и овај пут испуњен је био Дом Божији. Удостојеним постом и молитвом, ученици су са страхом и вером приступили чаши љубави и посредством духовног пастира окусили тело и крв Господа Исуса Христа. Тиме су показали верном народу правилан приступ Светој чаши љубави и одали велики значај присуства Верске наставе у њиховом школовању. Велико изненађење верног народа, а у исто време велика радост, испунила је њихова срца, када су ученици са својим вероучитељем заблагодарили Пресветој Богородици духовном песмом "Маријо славна".

На крају Свете литургије свештеник се обратио вернима богонадахнутим речима да је срце Пресвете Богородице испуњено, од самог њеног рођења љубављу и да ту неограничену љубав испуњава и ова наша заједница љубави у којој смо, у име Божије, а и у име Мајке свих мајки данас сабрани, али исто тако не смемо после овога у наша срца допустити ни мало зрно гордости, него да се угледамо на нашу Мајку и са њом у заједници свакога дана благодарити Богу. Своју беседу отац Слободан, унапред инспирисан погледом на мноштво деце, завршио је речима Господа Исуса Христа: "Пустите децу нека долазе к мени, и не браните им, јер је таквих Царство небеско".

Овом приликом заједница љубави целивала је стопу Пресвете Богородице и напослетку једни другима пожелели до следећег сабрања свако добро од драгог Господа. Амин.

Вероучитељ Александар Богојевић