СВЕТА АРХИЈЕРЕЈСКА ЛИТУРГИЈА, КРШТЕЊЕ И ОСВЕЋЕЊЕ МОЗАИКА У ХРАМУ СВЕТИХ АПОСТОЛА ПЕТРА И ПАВЛА У ЈАГОДИНИ

СВЕТА АРХИЈЕРЕЈСКА ЛИТУРГИЈА, КРШТЕЊЕ И ОСВЕЋЕЊЕ МОЗАИКА У ХРАМУ СВЕТИХ АПОСТОЛА ПЕТРА И ПАВЛА У ЈАГОДИНИУ суботу 19/6. новембра, када наша Црква празнује и слави Св. Павла Исповедника и Св. Преподног Варлама Хутинског, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован служио је Свету Архијерејску Литургију у цркви Св. Апостола Петра и Павла у Јагодини. Том приликом, Епископ Јован је освештао нове мозаике Господа Исуса Христа и Пресвете Мајке Богородице, прилог господина Мирослава Михајловића. Мозаици су иначе израђени од природног материјала (разнобојног камена) и од сада ће красити овај Божији дом. У склопу Литургије, Епископ шумадијски Господин Јован је крстио новорођеног Јосифа Ђорђевића, сина свештеника Милана Ђорђевића, пароха при храму Светих апостола Петра и Павла.

Епископу су саслуживали Архијерејски намесник белички протојереј-ставрофор Небојша Младеновић, протојереј-ставрофор Радосав Станковић, протојереј-ставрофор Бранко Ђорђевић, протојереј-ставрофор Славко Јоцић, протојереј Александар Гајић, јереј Миломир Тодоровић, протођакони Иван Гашић и Нинослав Дирак, а само Литургијско сабрање је било обогаћено и богонадахнутим певањем хора јагодинске цркве Св. Петра и Павла.

Након прочитаног Јеванђеља, Владика је беседио о значају поста, молитве и добрих дела која морамо чинити као хришћани, али да се трудимо да задобијемо Духа Светог. Такође, Владика Јован је рекао да је управо данашњим примањем Печата Дара Духа Светог, мали Јосиф ушао у црквену заједницу, јер је немогуће задобити Царство Божије и спасење ван Цркве. На крају, као важну чињеницу, Епископ Јован је подвукао да је неопходно да будемо, пре свега, људи, да се старамо о другима. Управо све ово нас чини православним хришћанима.

Беседа Епископа шумадијског Г. Јована

Након завршене Литургије, Архијерејску Грамату је добио господин Мирослав Михајловић за исказану несебичну љубав према својој Цркви, прилажући два предивна мозаика.

Само евхаристијско сабрање је настављено трпезом љубави.

Вероучитељ Младен Алексић

View the embedded image gallery online at:
https://eparhija-sumadijska.org.rs/vesti/item/4529-%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD-%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD-%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD-%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD-%EF%BF%BD%EF%BF%BD-%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD-%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD-%EF%BF%BD%EF%BF%BD-%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD-%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD-%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD-%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD-%EF%BF%BD%EF%BF%BD-%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD-%EF%BF%BD%EF%BF%BD-%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD#sigProId6d00e83b16