ОСВЕЋЕЊЕ ГЕНЕРАЛНО РЕНОВИРАНОГ ПАВИЉОНА “ДУГА” У ЗАВОДУ ЗА СМЕШТАЈ ОДРАСЛИХ ЛИЦА У МАЛИМ ПЧЕЛИЦАМА

ОСВЕЋЕЊЕ ГЕНЕРАЛНО РЕНОВИРАНОГ ПАВИЉОНА “ДУГА” У ЗАВОДУ ЗА СМЕШТАЈ ОДРАСЛИХ ЛИЦА У МАЛИМ ПЧЕЛИЦАМАУ четвртак 10. новембра, када Завод за смештај одраслих лица у Малим Пчелицама прославља свој дан, установљен још давне 1972. године, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Г.Г. Јован уз саслужење свештенства и присуство Председника Републике Србије господина Томислава Николића, представника Скупштине града Крагујевца и преко сто директора и руководиоца установа социјалног и здравственог профила, освештао је генерално реновирани павиљон “Дуга” или како се још међу запосленима и корисницима назива Први павиљон.

Овом приликом је Председник Републике пресецањем врпце обновљени павиљон званично отворио и предао управи Завода и корисницима на коришћење. У Првом павиљону борави 190 корисника, а у принципу се ради о лицима која се сврставају у групу корисника са менталним ретардацијама и интелектуалним потешкоћама, и у њему бораве најочуванији корисници Завода. На наведене радове утрошено је око 20 милона динара из личних извора, односно сопствених средстава Завода. Немерљив је труд директора Завода др Владице Станојевића, који је на прави начин умео да анимира своје сараднике како би дали од себе највише и најбоље што могу, а све следећи пример и пожртвовање свог руководиоца. Његовом Преосвештенству су саслуживали: потојереј-ставрофор Саво Арсенијевић, потојереј-ставрофор Зоран Митровић, протојереј Бојан Димитријевић и протонамесник Петар Бранковић, као и протођакон Иван Гашић.

Беседа Епископа шумадијског Г. Јована

После чина освећења павиљона Преосвећени Владика и Председник су посетили храм Светог Луке Кримског и Симферопољског који је саграђен у кругуЗавода за смештај одраслих у Малим Пчелицама, и том приликом се поклонили моштима Светог ЛукеКримског и Симферопољског, чија се честица управо у поменутом храму и налази, а допремњена је из града Симферопоља на Криму, где почивају нетрулежне и чудотворне мошти овог светитеља.

протојереј Бојан Димитријевић