ПРОФЕСОР ЖАРКО ТРЕБЈЕШАНИН ОДРЖАО ПРЕДАВАЊЕ У ЈАГОДИНИ

ПРОФЕСОР ЖАРКО ТРЕБЈЕШАНИН ОДРЖАО ПРЕДАВАЊЕ У ЈАГОДИНИУ оквиру својих мисионарских активности Црквене општине јагодинске су са благословом Епископа шумадијског Господина Јована организовале још једну духовну трибину на којој је професор Београдског универвизитета др Жарко Требјешанин говорио на тему „Индивидуација и хришћански поглед на развој личности“. У препуној сали Гимназије „Светозар Марковић“, уваженог предавача и све присутне је у име организатора поздравио архијерејски намесник белички протојереј-ставрофор Небојша Младеновић и додао да се ова трибина организује са жељом да се да скромни допринос развоју дијалога између православног хришћанства и психологије, који води бољем међусобном разумевању.

Уважени професор Требјешанин говорио је о Јунговом схватању личности, као и о процесу индивидуације чији је циљ постизање Сопства или Јаства, што представља пуноћу и зрелост психе сваке људске личности. Процес индивидуације одвија се у мањој или већој мери као спонтани процес у различитим периодима живота али интезивније и дубље код личности које проживе граничне животне ситуације као што су: болест или смрт драге особе, губитак посла и слично. Након тога, професор Требјешанин је говорио о појму обожења, као појму који је спој Божијег дара човеку и његовог труда и вере. Уважени предавач је закључио да учење Јунга о личности има додирних тачака са светоотачким поимањем личности.

Након завршеног излагања, у разговор са професором су се укључили и присутни које је нарочито интересовало утицај социјално-културног миљеа на процес индивидуације, постојање везе Хераклита и Јунга а било је и оних који су из личног искуства говорили о индивидуацији.