ОСВЕЋЕЊЕ ЦРКВЕ ПРЕПОДОБНЕ МАЈКЕ ПАРАСКЕВЕ У ЈАГОДИНИ

ОСВЕЋЕЊЕ ЦРКВЕ ПРЕПОДОБНЕ МАЈКЕ ПАРАСКЕВЕ У ЈАГОДИНИПосле безмало два века од освећења прве цркве у граду (“Стара” Милошева црква светих архангела Михаила и Гаврила, 1818) и скоро 120 година од освећења “Нове” цркве светих апостола Петра и Павла (1899), Јагодина је коначно добила трећу парохијску цркву. На дан преподобне мајке Параскеве, 14/27. октобра 2016. године, изволело се Духу Светоме и Његовом Преосвештенству Епископу шумадијском Господину Јовану да изврши свету тајну великог освећења цркве, посвећену овој угодници Божијој.

У лето 2003. године је, постављањем часног крста, ово место и обележено. Убрзо затим, исте године, освећени су и темељи цркве од стране Владике Јована. Редовна богослужења у цркви су отпочела 2009. године, када је и званично оформљена Црквена општина при цркви преподобне мајке Параскеве у Јагодини. Црква је изграђена у српско-византијском стилу по пројекту архитекте Малише Миленковића из Јагодине. Црква има две куполе и од којих су у западној свештена два звона. Иконостас и зидно сликарство у олтару је радио атеље Минић из Београда, а осликавање куполе је принос руку иконописаца Далибора Станковића и Бојана Аничића, парохијана цркве свете Петке у Јагодини.

На дан црквене славе ове године, свештенство Беличког архијерејског намесништва и мноштво верног народа је свечано дочекало Његово Преосвештенство Владику Јована. После опхода са светим моштима око цркве, владика је обзнанио народу Цркве Свете Петке да је осим ове светитељке добио још једног патрона. То је Свети Првомученик косовски, кнез Лазар Хребељановић. Честицу његових светих моштију је Преосвећени Владика уградио у часну трпезу цркве и тиме уградио славу Божују у њу, славу која се пројавила на нетрулежном телу Светог Кнеза. Након Свете тајне великог освећења цркве уследило је служење Тајне над тајнама на бини испред цркве. На Светој Литургији Владика је рекао да нема спасења ван цркве и позвао народ да у великом броју долази у своју цркву. Још је рекао да народу, својој духовној деци, оставља у аманет да се измирује у цркви. Он се са сузама у очима присетио и покојне сестре Радмиле Ђорђевић, која је посебно заслужна за изградњу цркве, нагласивши да је она духовно присутна. На Светој Литургији су одликовани чином протојереја-ставрофора протојереји Небојша Младеновић, архијерејски намесник белички и старешина цркве светих апостола Петра и Павла у Јагодини, Миодраг Матић, старешина цркве свете Петке и Славко Јоцић, такође парох ове цркве. Након причешћа великог броја верног народа, Архијерејском граматом је одликован Црквени одбор Цркве Свете Петке, господин Срђан Милутиновић, председник Црквеног одбора, као и господин Голуб и Слађана Марјановић из Јагодине. Највишим одликовањем Шумадијске епархије, орденом светог Симеона Мироточивог, преосвећени владика Јован одликовао је госпођу Радосију Милутиновић и постхумно њену сестру Радмилу Ђорђевић.

Беседа Епископа шумадијског Г. Јована

Након богослужења уследила је трпеза љубави за све који су дали свој допринос у богоугодном делу изградње Цркве преподобне мајке Параскеве у Јагодини. Својим богоумилним певањем овај празник су увеличали богословци Крагујевачке богословије Светог Јована Златоуста на челу са својим професором господином Немањом Старовлахом.

Угљеша Урошевић, вероучитељ