АРХИЈЕРЕЈСКА ЛИТУРГИЈА У КОВАЧЕВЦУ

АРХИЈЕРЕЈСКА ЛИТУРГИЈА У КОВАЧЕВЦУУ недељу, 16. октобра 2016. године, када наша Света Црква молитвено прославља Светог свештеномученика Дионисија Ареопагита и Преподобног Јована Хозевита, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован служио је Свету Архијерејску Литургију у храму посвећеном Преносу моштију Светог оца Николаја у Ковачевцу код Младеновца. Епископу су саслуживали: Архијерејски намесник младеновачки протојереј Жељко Ивковић, протојереј-ставрофор Драгољуб Ракић, протонамесник Зоран Алексић, јереј Бојан Вићовац, протођакон Иван Гашић и ђакон Небојша Поповић. Литургијско славље увеличао је хор „Благовести“ под вођством госпође Љиљане Миловић.

Тумачећи одломак из Јеванђеља по Матеју, наш Владика је верном народу појаснио значење вере жене Хананејке. Посебну пажњу Епископ је посветио термину истрајности. Без истрајности у вери и животу нећемо достићи веру жене незнабошке, нити ћемо успети да се одупремо свакодневним бурама и искушењима. Указано је на пример истрајности самог Господа, али и Праведног Јова. Пример жене Хананејке нам показује да се она не вређа на то што Господ каже да није добро узети хлеб од деце и бацати псима, већ нам њен одговор казује: „нека сам и пас, али сам твој пас Господе а ти нећеш дозволити ни да црв под кором дрвета пропадне“. Епископ Јован је нагласио да је поука ове перикопе за сва времена и за сваког хришћанина да шта год да учинимо и у каквој год невољи да се нађемо јака вера у Господа Христа, односно сам Христос нам једино може помоћи. Не треба тражити помоћ од лажних богова и људи који им служе. „Потребно је имати велико смирење и стрпљење као Хананејка и Господ је ту да нам каже: Велика је вера твоја; нека ти буде како хоћеш!“, нагласио је Владика.

Беседа Епископа шумадијског Г. Јована

Након заамвоне молитве служен је помен блаженопочившем Епископу шумадијском Г. Валеријану, а потом је додељена Архијерејска грамата признања господину Божидару Иванчевићу, док су Архијерејске грамате захвалности добила господа: Марко Драгањац, Душан Јевић, Мирко Ненадовић и Дарко Матовић сви из Ковачевца. Након Литургије заједничарење је настављено на трпези љубави, која је организована од стране пароха ковачевачког протојереја Милорада Вуловића.

јереј Марко Јефтић