Одштампајте ову страницу

ПРАЗНИК ПОКРОВА ПРЕСВЕТЕ БОГОРОДИЦЕ У ЈАГОДИНИ

СВЕТА АРХИЈЕРЕЈСКА ЛИТУРГИЈА У ЈАГОДИНИ - 14. ОКТОБАР 2016. ГОДИНЕ

Дана 14. 10. 2016. године, на празник Покрова Пресвете Богородице, Његово Преосвештенство, Епископ шумадијски, Господин Господин Јован, испуњавајући своју архипастирску службу, служио је Свету Архијерејску Литургију у храму Покрова Пресвете Богородице, у Јагодини.

Владика је дочекан од многобројног верног народа, актуелизираћи речи светог Игнатија Антиохијског: “где је епископ, тамо нек је и народ” и осликавајући есхатолошки предукус Царства Божијег. Уз Епископа, саслуживало је свештенство из Богомчуваног града Јагодине и Беличког намесништва.

У празничној беседи, Епископ Јован је најпре изложио агиолошко-херотолошке карактеристике празника, а затим говорио о Пресветој Мајци Божијој, Њеној љубави према човеку, као и о заступништву које Она чини за људски род. На крају беседе, Епископ Јован се дотакао филокалијског и харитативног позвања сваког хришћанина, наглашавајући притом потребу да сви будемо део Цркве, и да у Цркви тражимо Бога и спасење.

На Светој Архијерејској Литургији причестило се мноштво верног народа. По дељењу антидора, Епископ Јован је уручио грамате верним људима, који су, слично као што су некад Израиљци одвајали од свога иметка да би се дигла Скинија, одвојили значајније износе за изградњу храма Покрова Пресвете Богородице.

Беседа Епископа шумадијског Г. Јована

Грамате су уручене:

  • Породици Стојковић, село Вољовче
  • Господину Тодору Долашевићу, Јагодина
  • Господину Милошу Антићу, Јагодина

Након Свете Литургије уприличена је трпеза љубави у дому културе у селу Вољовче.

Стеван Симоновић, вероучитељ