Одштампајте ову страницу

СВЕТА АРХИЈЕРЕЈСКА ЛИТУРГИЈА НА ОПЛЕНЦУ

СВЕТА АРХИЈЕРЕЈСКА ЛИТУРГИЈА НА ОПЛЕНЦУПоводом обележавања 48 година од свршетка Призренске богословије у храму Светог Великомученика Георгија на Опленцу окупили су се некадашњи ученици а данашњи свештеници да међу собом поново поделе оно чему су своје животе посветили – љубав Христову.

Свету Архијерејску Литургију је у уторак, 11. октобра 2016. године, служио Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован који се радо одазвао позиву домаћина проте Миладина, иначе једног од богослова генерације 1963-1968. Епископу су саслуживали: Архијерејски намесник опленачки протојереј – ставрофор Миладин Михаиловић, протојереј – ставрофор Часлав Маринковић, протојереј – ставрофор Драгиша Мартиновић, протојереј – ставрофор Милорад Остојић, протонамесник Остоја Пешић, протонамесник Александар Петровић, протоћакон Иван Гашић и ђакон Урош Костић.

Литургијске химне појали су чланови хора “Србски православни појци” заједно са члановима црквеног хора “Опленац” на челу са диригентом Маријом Ракоњац.

Светој Литургији присуствовали су ђаци ОШ “Карађорђе” предвођени новим директором господином Ивицом Миливојевићем и својим вероучитељем господином Александром Алексићем, као и ученици СШ “Краљ Петар Први”.

Окупљеним верницима Владика Јован се обратио беседом о светлости Божијој којом нас Бог обасјава. Славећи Бога прослављамо силу Божију и просвећујемо се светлошћу Христовом. Да би спознали Бога потребна нам је права вера, вера која таму претвара у светлост, а када ту светлост уселимо у нас и око нас онда ћемо видети и лице брата свога без којег нам нема спасења. Бог је у нама упалио светиљку чији смо пламен дужни да чувамо поготово у данашње време када са свих страна дувају ветрови таме. Ако не чувамо благодат Божију изгубићемо душу. Стога смо као хришћани позвани да не дозволимо да се у кандило наше вере улије вода која гаси сваки пламен.

Беседа Епископа шумадијског Г. Јована

Након свете Литургије одслужен је помен упокојеним епископима, свештеницима и ђаконима генерације 1963-1968. Призренске богословије чиме се завршио молитвени део овог сабрања, док су сећања на младалачке ђачке дане обновљена за трпезом љубави уприличеној од стране окупљених свештеника.

ђакон Урош Костић