Одштампајте ову страницу

ПОКЛОНИЧКО ПУТОВАЊЕ ВЕРНОГ НАРОДА СМЕДЕРЕВСКЕ ПАЛАНКЕ СВЕТИЊАМА ЛЕВАЧКОГ КРАЈА

ПОКЛОНИЧКО ПУТОВАЊЕ ВЕРНОГ НАРОДА СМЕДЕРЕВСКЕ ПАЛАНКЕ СВЕТИЊАМА ЛЕВАЧКОГ КРАЈАУ суботу, 17. септембра 2016. године, када наша Света мајка Црква прославља Светог Мојсеја Боговидца и Светог Свештеномученика Вавилу, верни народ Смедеревске Паланке пошао је у обилазак левачких Светиња, предвођени ђаконом Александром Јаћимовићем.

Први манастир који су посетили јесте манастир Денковац, у коме их је дочекао игуман манастира отац Серафим са братством. Примивши благослов Светог Нектарија Егинског и окрепивши се послужењем, кренуло се даље, према манастиру Саринцу. Овај духовни светионик обновљен је у скорије време, али ни у чему не уступа по лепоти сестринским манастирима, Ралетинцу и Денковцу.

Примивши благослов игумана оца Николаја, и послуживши се у конаку манастира, поклоници су пошли према последњем у овом низу манастира-Ралетинцу. На овом духовном извору дочекала их је игуманија манастира, мати Евгенија са сестринством. Манастир Ралетинац је духовни светионик, у којем су свој мирски живот провели многи велики духвоници, од којих се посебно истиче отац Гаврило. Манастире Ралетинац, Саринац и Денковац су, по предању, подигле три сестре: Рала, Сара и Дена, после Косовске битке, по којима манастири носе имена. Мошти сваке од три сестре се данас чувају у њиховим задужбинама.

Мали предах је направљен у Рековцу, после ког је пут настављен према манастиру Прерадовцу. Манастир припада групи скорије обновљених, али упркос томе представља велики духовни светионик народу околних места. Мати Текла, игуманија манастира, нас је дочекала и заједно са сестринством угостила. Ограничени временом, поклоници су остали незасићени, лепотом манастира и светиња које се овде чувају: мошти Свете Анастасије- мајке Стефана, Вукана и Растка Немањића, као и епитрахиљ Светог Јована Шангајског.

Последња станица на овом путовању је био најпознатији манастир ових крајева-Каленић. Поклоници су имали прилике да виде, по многима, врхунац средњевековне уметности, слушајући говор странопримца о историјату манастира. Потом су посетили ризницу манастира у којој се чувају, не само вредности из манастира, већ из целе епархије шумадијске. Уз послужење, посетиоци су имали прилике да приме духовну поуку игуманије, мати Нектарије, после чега су пошли путем Паланке испуњени духовним благословима, даровима и поукама са овог поклоничког путовања.

Александар Јаћимовић, ђакон