Одштампајте ову страницу

ОСВЕЋЕЊЕ ПАРАКЛИСА У ОКВИРУ ОКРУЖНОГ ЗАТВОРА У КРАГУЈЕВЦУ

ОСВЕЋЕЊЕ ПАРАКЛИСА У ОКВИРУ ОКРУЖНОГ ЗАТВОРА У КРАГУЈЕВЦУЊегово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован осветио је 20. Септембра параклис у оквиру Окружног затвора у Крагујевцу. Преосвећеном владици су саслуживали презвитери Александар Јовановић, Срђан Тешић, Бранислав Матић и Иван Антонијевић, као и протођакон Небојша Јаковљевић и ђакон Милош Ђурић. Чин Малог Освећења обављен је пре почетка Свете Литургије. Затворска капела посвећена је светој Анастасији Узорешитељници. Након освећења капеле Епископ Јован одслужио је Свету Архијерејску Литургију у просторији намењеној за дневни боравак притвореника, будући да је новоосвећена капеле била мала да прими све запослене, госте и притворенике који су присуствовали Светој Литургији.

У својој беседи владика Јован је изразио радост због освећења параклиса и захвалио се Управи затвора на сарадњи. Владика је нагласио да свако од нас има слабости и да се пад сваком од нас може десити, али да човек мора водити рачуна о томе да што пре устане и отресе са себе прљавштину која га је приликом пада испрљала. Покајање кроз промену начина живота, кроз пост и молитву очишћују човека и помажу му да опет устане и заблиста у слави којом га је Бог обасјао.

Беседа Епископа шумадијског Г. Јована

Током Свете Литургије запослени у овој установи као и они који су на издржавању казне причестили су се Божанским Тајнама.

По благослову владике Јована, управник затвора господин Милан Делибашић одликован је Архијерејском Граматом захвалности за труд и љубав показану приликом сређивања овог богослужбеног простора.

Након Свете Евхаристије уприличена је Трпеза Љубави трудом и старањем Управе Затвора и протонамесника Бранислава Матића, који је и духовник у овој поправној установи.

Да подсетимо само, сарадња Епархије шумадијске и окружног затвора постоји више година. Од прошле године се јавила иницијатива за проналажењем адекватног простора који би могао бити искоришћен за богослужбене потребе. Идеја протонамесника Бранислава Матића и управника затвора Милана Делибашића да се у затвору оформи капела наишла је на позитаван одговор Министарства правде и благослов Преосвећеног владике Јована. Великим залагањем свештеника Бранислава, трудом затвореника и уз свесрдну помоћ Епархије шумадијске, параклис свете Анастасије је брзо завршен. Надамо се да ће ново богослужбено место бити на покајање и спасење како притвореницима, тако и запосленима у овој установи.