Одштампајте ову страницу

18. ДУХОВНА ТРИБИНА У МЛАДЕНОВАЧКОЈ ЦРКВИ

18. ДУХОВНА ТРИБИНА У МЛАДЕНОВАЧКОЈ ЦРКВИДана 20. септембра 2016. год. у парохијском дому храма Успења Пресвете Богородице у Младеновцу, са благословом Његовог Преосвештенства Епископа шумадијског господина Јована, организована је Духовна трибина на којој су говорили аутор и водитељ емисије „Агапе“ Александар Гајшек и психолог професор др Жарко Требјешанин. Због мноштва људи који нису могли да нађу место у препуној сали парохијског дома, снимак трибине ће бити постављен на званичном YouTube каналу младеновачке Цркве.

На самом почетку отац Жељко Ивковић је поздравио присутне и подсетио их на богату и плодоносну делатност гостију и указао на велики значај предавача у животу Цркве и културног живота Србије. Професор др Жарко Требјешанин је на почетку излагања говорио о аутору емисије и већ два тома књига „Агапе“, као и о утицају истих на медијску слику у нашој земљи. Он је нагласио да у времену свеопштег опадања рад господина Гајшека има непроцењиву важност. Након уводних речи професора Требјешанина уследила је музичка пауза у којој је наступио хор „Благовести“ под вођством професорке Љиљане Миловић уз пратњу студента Музичке академије у Грацу господина Богдана Марковића. Након тога је Александар Гајшек говорио о личном искуству преображаја, који је довео до стварања поменуте емисије.

С обзиром на то да трибина није било пуко говорење ex cathedra, већ се базирало на дијалошкој основи, присутни су позвани да постављају питања. Разговор се развио у изузетно живу дискусију у којој су потражени одговори на питања смисла, међуљудских односа, страхова, а присутне су интересовале и анегдоте везане за снимање емисије, као и занимљивости о саговорницима.

јереј Марко Јефтић