ДЕЧИЈИ ХОР „СВЕТИ САВА“, ЦРКВЕ СВЕТОГ САВЕ СА АЕРОДРОМУ НА ХОДОЧАШЋУ СВЕТИЊАМА

ДЕЧИЈИ ХОР „СВЕТИ САВА“, ЦРКВЕ СВЕТОГ САВЕ СА АЕРОДРОМУ НА ХОДОЧАШЋУ СВЕТИЊАМА

Дечији хор цркве Светог Саве са Аеродрома кренуо је у суботу 17. септембра на своје духовно путовање како би се утврдио у вери и љубави и како би добили још више духовног надахнућа за појање најпре Богу, а онда и народу који их већ дуги низ година слуша са пажњом, дивљењем и поштовањем. Предвођени својим духовником и основатељем свештеником Иваном Антонијевићем свратише у манастир Каменац где их је игуманија љубазно примила и послужила.

У том малом манастиру утврдише се још више у вери, јер су сазнали да је и дотле дошло „стопало“ Светога Саве, њиховог и свесрпског чувара и задивљени са тим сазнањем отпеваше песму Богородици „Достојно јест“ Којој је храм посвећен. Пут их је водио даље ка Ибру и манастиру Жичи где у велелепности тог манастир се утврдише у историји нашега народа која је тако велика и величанствена као и овај немањићки манастир и ту осетише дух Светога Саве који као и давне 1220. говори са амвона Жиче и опомиње о „Правој вери“ коју овај хор са сигурношћу држи и сведочи другима. Манастир Стубал је дочекао децу отворених врата и испричао занимљиву историју о настанку манастира Свете Петке која је не тако давна, али опомињућа за све оне који светињу не поштују. У том манастиру су се осетили као у Јерусалиму јер су вредне руке духовника манастира направиле мали Јерусалим, па су деца била на Аврамовом гробу, брду Синај, пећини Рођења, гробу Христовом, Голготи... Гледајући све то у срца сваког од њих навреше Псалми Давидови које тако радо певају на Литургији. Даље их је чекао манастир љубави небеске и земаљске- Љубостиња. Место сусрета књегиње Милице и кнеза Лазара, место љубави Небеске, јер књегиња ту посвети свој живот Богу, место сталне опомене да без љубави према Богу и ближњима живот нема смисла, а то нам сведоче управо Света Евгенија и Јефимија два стуба манастира Љубостиње.

После малог предаха у Врњачкој Бањи хор „Свети Сава“ врати се пун духовне радости, елана и нимало уморан је су сви били испуњени духовном радошћу ишчекујући наредна поклонича путовања.

Марко Арсенић