Одштампајте ову страницу

Саопштење за јавност СИНОД

САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ СВЕТОГ АРХИЈЕРЕЈСКОГ СИНОДА ПОВОДОМ НАЈНОВИЈИХ ЗБИВАЊА НА КОСОВУ И МЕТОХИЈИ

Саопштење за јавностСвети архијерејски синод Српске православне цркве на својој ванредној седници одржаној у Патријаршији, 17. фебруара 2008. године, доноси следеће саопштење за домаћу и међународну јавност поводом најновијих збивања на Косову и Метохији:

Као што је то Црква и раније небројено пута чинила саопштава и сада да је Косово и Метохија било и треба да остане саставни део Србије, сагласно Повељи Уједињених нација, Одлуци Савета безбедности 1244, као и свим релевантним међународним конвенцијама о људским правима и правима народа и о неповредивости међународно признатих државних граница.

 

Свако другачије решење представља гажење Божије и људске правде, као и насиље са дугорочним последицама, како за Балкан тако и за целу Европу. Сви међународно признати и потврђени уговори, непоништени до сада ни једним међународним актом, почевши од Уговора из 1913. године, међународних одлука из 1918. и 1945. године, до одлуке Савета безбедности 1244 из 1999. године, као и скорашњег пријема интегралне Србије у Уједињене нације, потврђују да изузимање Косова и Метохије из састава Србије представља насиље својствено само периодима окупација и тираније, за које смо се надали да је њихово време прошло у Европи и свету. У конкретном случају то представља ново озакоњење Отоманског вековног насиља и његових последица на овим просторима, као и поновну примену фашистичког решења (Мусолинијевог и Хитлеровог) косовског питања из времена Другог светског рата, када су Косово и Метохија били припојени тзв. Великој Албанији и када су стотине хиљада православних Срба протерани са својих вековних огњишта, као и 1999. године, с циљем да се никада више тамо не врате.

При томе оно што нас дубоко запрепашћује јесте чињеница да је, по речима једног америчког амбасадора, због сада најављеног противправног и незаконитог признања од стране влада држава Сједињених Америчких Држава, Енглеске, Немачке, Француске, Италије и др., самопроглашења независности Косова - извршено и само бомбардовање Србије и Црне Горе. Дакле, наводна заштита људских и мањинских права бомбардовањем, под именом „Милосрдног анђела" представљала је само припрему за ово коначно гажење правде и вађење Србији срца из њених недара.

Отуда, сматрајући овај акт проглашења независности Косова ништавним, актом насиља над правом и правдом, Свети архијерејски синод и сва наша Црква, у нади на што скорију победу Божије правде и истинског људског права, позива Његово Преосвештенство Епископа рашко-призренског Г. Артемија, његово свештенство, монаштво и сав косовско-метохијски српски православни народ, као и друге на Косову угрожене овим бесудним актом, да остану на својим огњиштима и при својим светињама чувајући мир и поуздање у коначну победу правде Божије, имајући љубав према свима колико то до нас стоји. Нека се, по речима апостола народа Павла, у овим тешким временима, као и у досадашњој, посебно косовској мукотрпној историји, „покажемо као слуге Божије: у трпљењу многом, у невољама, у биједама, тјескобама... у ријечи истине, у сили Божијој, са оружијем праведности десним и лијевим, у слави и понижењу" (2 Кор. 6,4-8). Имајмо свагда пред очима и у срцу своме непобедиву реч Бога истинитога: „Ко претрпи до краја тај ће се спасити".

Очекујемо од Уједињених нација и Савета безбедности да у духу своје Повеље и Одлуке 1244, као и својих међународних обавеза узму под хитно у одбрану и заштиту погажена људска, верска и државна права Републике Србије.

преузето са званичног сајта СПЦ