МОЛИТВЕНИ ПОЧЕТАК ШКОЛСКЕ ГОДИНЕ У КРАГУЈЕВАЧКОЈ БОГОСЛОВИЈИ

МОЛИТВЕНИ ПОЧЕТАК ШКОЛСКЕ ГОДИНЕ У КРАГУЈЕВАЧКОЈ БОГОСЛОВИЈИСледујући освештаној трдицији, шумадијски Првојерарх Преосвећени владика Јован служио је Свету архијерејску Литургију првог септембра у крагујевачком храму светог Саве. Повод овог молитвеног окупљања био је почетак школске године у богословији светог Јована Златоустог. Настојатељу Цркве Божије у Шумадији саслуживао је свештени колегијум професора Богословије и свештеника храма светог Саве  које је предводио протојереј Вељко Гашић.

Ђаци који су се опет окупили под патронатом светог Јована Златоустог и под омофором Епископа Јована улепшали су појањем Свету Литургију.

Владика Јован се обратио окупљеним верницима, а пре свега богословцима. У својој садржајној беседи владика је нагласио искушења са којима се сваки хришћанин среће. Подсетивши све окупљене на речи Јеванђеља да ће хришћани бити гоњени и прогоњени због имена Христовог, неопходно је да у себи имамо стрпљења и трпљења, нагласио је владика Јован. Пример правог трпљења су светитељи, али пре свих наш Господ Исус Христос коме у част и певамо: „Слава дуготрпљењу Твоме Господе“. У другом делу беседе, владика је очински поучио ђаке да се богослов не постаје без молитве. Човек који се моли је истински теолог. Ако уложимо сав труд да само научимо лекције, а не молимо се Богу, много теже ћемо савладати градиво. Чак и ако помислимо да смо научили оно што се од нас очекује, без делатне вере кроз која се пројављује кроз молитву никада нећемо разумети саму суштину, јер нам се Божанске Тајне откривају кроз веру, молитву, кроз учешће у богослужбеном животу, а пре свега кроз учествовање у Светој Литургији.

Беседа Епископа шумадијског Г. Јована

На крају Литургије прочитане су молитве за призив Светог Духа на ђаке и на њихове наставнике.

Трпеза љубави припремљена је у трпезару овог светог училишта.