ПРОСЛАВЉЕНА ХРАМОВНА СЛАВА У ОВСИШТУ

ПРОСЛАВЉЕНА ХРАМОВНА СЛАВА У ОВСИШТУНа дан Светог великомученика Прокопија, 21. јула 2016. године, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован служио је свету Архијерејску Литургију у селу Овсишту у храму посвећеном управо овом светитељу. Епископу су саслуживали: Архијерејски намесник опленачки протојереј – ставрофор Миладин Михаиловић, свештеници и ђакони епархије шумадијске као и протођакон Драган Стаменковић из Ниша.

Преосвећени Владика Јован се окупљеним верницима обратио надахнутом беседом истакавши значај Светог великомученика Прокопија који сија хришћанском свету као пример преумљења, покајања и истрајности на Христовом путу. Узалуд је живот ако се живи без циља и ако тај циљ није Христос. Осврнувши се на сва искушења и недаће које данашње време носи са собом, Владика Јован је подсетио да је време увек исто, будући да га је Бог створио, а да су људи ти који време искупљују или добрим делима, молитвом и животом по Богу за вечно блаженство, или рђавим делима за вечну муку. Стога је посебно важно да свој ум привежемо за Бога, за истину, за правду, да не дозволимо уму да лута јер ће нас неминовно одвући у пропаст. Освећујмо време које нам је Бог дао, искупљујмо га не оговарањем, не осуђивањем другога, не тражењем зла у другоме, већ усавршавањем у врлинама хришћанским. Владика је на крају беседе свима скренуо пажњу да нас неће спасити наша добра дела, маколико их имали, већ ће нас спасити благодат Божија која се на нас излива у Светим тајнама и која се мора одржавати чистим, честитим и поштеним животом.

Беседа Епископа шумадијског Г. Јована

Након одслужене свете Литургије, Владика је пререзао славски колач и честитао празник свим житељима Овсишта као и домаћинима славе господину Александру и Ђорђу Николићу чијом љубављу и залагањем је приређена трпеза љубави.

Урош Костић, ђакон