КРСНА СЛАВА ЗАЈЕДНИЦЕ ЗА ЛЕЧЕЊЕ И РЕСОЦИЈАЛИЗАЦИЈУ ОБОЛЕЛИХ ОД БОЛЕСТИ ЗАВИСНОСТИ “ЗЕМЉА ЖИВИХ”

КРСНА СЛАВА ЗАЈЕДНИЦЕ ЗА ЛЕЧЕЊЕ И РЕСОЦИЈАЛИЗАЦИЈУ ОБОЛЕЛИХ ОД БОЛЕСТИ ЗАВИСНОСТИ “ЗЕМЉА ЖИВИХ”У петак, 15. јула 2016. године, када Црква Божија прославља Полагање часне ризе Пресвете Богородице, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски, Господин Јован, служио је Свету Архијерејску Литургију у порти брвнаре посвећене светом великомученику Георгију у Брајковцу, поводом славе заједнице за лечење и ресоцијализацију оболелих од болести зависности “Земља живих”.

Епископу су саслуживали: игуман манастира Ковиљ архимандрит Исихије (Рогић), духовник заједнице „Земља живих“ протојереј Бранко Ћурчин, јеромонах Онуфрије (Вранић) из манастира Драча, гост из Епархије бачке протонамесник Стефан Франовић, Архијерејски намесник колубарско-посавски протојереј-ставрофор Златко Димитријевић, старешина храма Светог великомученика Димитрија у Лазаревцу протојереј-ставрофор Марко Митић, настојатељ манастира Светог великомученика Георгија у Ћелијама јеромонах Филотеј (Јовановић), парох у Малој Крсни јереј Живан Жујевић и парох у Неменикућама протонамесник Горан Лукић.

Литургији је присуствовао и директор Канцеларије за односе са црквама и верским заједницама, господин др Милета Радојевић, са својим сарадницима.

Надахнутом беседом архимандрит Исихије подсетио нас је на значај данашњег празника као и на помоћ и заштиту коју је Пресвета Богородица кроз векове пружала свима, па и данас, онима који јој молитвено припадају. По завршетку Свете Литургије Владика Јован се захвалио свима који су на било који начин помогли брајковачку обитељ, истичући господина Милету Радојевића, директора Канцеларије за односе са црквама и верским заједницама, као онога ко је увек имао слуха за заједницу „Земља живих“.

Беседа игумана манастира Ковиљ архимандрита Исихија (Рогића)

Након Свете Литургије за присутне је припремљена Трпеза Љубави, трудом штићеника заједнице у Брајковцу. Гостима се обратио господин Андрија Јовановић, координатор заједнице и представио пројекат „Земља Живих“. Од 2005. године овај пројекат се реализује на територији Епархије бачке, под покровитељством и старањем братства манастира Ковиљ и садшњег Митрополита загребачко-љубљанског Господина Порфирија. Неколико година касније отвара се и кућа у Брајковцу, трудом и залагањем братства храма Св. влкмч. Димитрија у Лазаревцу. Тако се и Епархија шумадијска укључује у рад ове терапијске заједнице. За једанаест година постојања „Земље живих“, преко две хиљаде људи прошло је кроз овај пројекат, а преко триста особа је успешно завршило читав програм. Терапија се спроводи нефармаколошким методама, без употребе лекова. Сам терапијски процес има неколико фаза и од важности за штићенике је да прођу кроз све етапе процеса излечења. Успешна рехабилитација се остварује после две и по године боравка у заједници и годину дана ресоцијализације. За све ове године постојања остварена је значајна сарадња са Министарством здравља, Министарством унутрашњих послова, Српским лекарским друштвом, Клиничким центром у Новом Саду, специјалним болницама за болести зависности у Београду и Нишу. Остварена је и сарадња са Канцеларијом УН за борбу против дроге и криминала. Потом су уследила сведочанства неколицине бивших штићеника, који су успели да захваљујући свом боравку у заједници „Земља живих“ изађу на прави пут и иза себе оставе пакао звани дрога. Ни овога пута нису изостале речи захвалности брајковачких штићеника Владики Јовану који је своју љубав заједници, много пута посведочио и духовном и материјалном помоћи. На самом крају наш познати уметник Слободан Тркуља обрадовао је присутне тактовима својих најпознатијих композиција.

View the embedded image gallery online at:
https://eparhija-sumadijska.org.rs/vesti/item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sigProId586debaba4