Одштампајте ову страницу

СВЕТА ТАЈНА ЈЕЛЕОСВЕЋЕЊА У ХРАМУ СВЕТОГ ВЕЛИКОМУЧЕНИКА ДИМИТРИЈА У ЛАЗАРЕВЦУ

СВЕТА ТАЈНА ЈЕЛЕОСВЕЋЕЊА У ХРАМУ СВЕТОГ ВЕЛИКОМУЧЕНИКА ДИМИТРИЈА У ЛАЗАРЕВЦУУ четвртак, 14. јула 2016. године, када Црква Божија прославља Свете мученике и бесребренике Козму и Дамјана, служена је Света Тајна Јелеосвећења у храму Светог великомученика Димитрија у Лазаревцу.

Свету Tајну Јелеосвећења служили су: протојереј-ставрофор Златко Димитријевић, протојереј-ставрофор Марко Митић, протојереј Небојша Лека, протојереј Зоран Ивановић, протонамесник Влада Димитријевић, јереј Бојан Чоловић и јереј Родољуб Војиновић.

Црквено Предање сведочи древност ове Свете Тајне која се над потребитима обављаљла још у првим вековима хришћанства. Њено установљење нам потврђује и Јеванђеље речима св. ап. Јакова: „Болује ли ко међу вама? Нека дозове презвитере црквене, и нека се моле над њим, помазавши га уљем у име Господње. И молитва вере ће спасити болесника, и подигнуће га Господ; и ако је грехе учинио, опростиће му се“ (Јак. 5, 14-15). Следујући ову древну праксу и над болесним члановима наше Цркве су прочитане свете молитве и извршено је помазивање освећеним уљем од стране седморице свештеника Колубарско-посавског намесништва.

Верници који су се, као и претходних година, окупили у великом броју, могли су својим домовима понети освећено брашно и јелеј.