ВЛАДИКА ЈОВАН У НИКОЉУ: „НЕ ПРИЛАГОЂАВАЈМО ХРИСТА СЕБИ, ВЕЋ ОБЛИКУЈМО СЕБЕ ПРЕМА ХРИСТУ”

ВЛАДИКА ЈОВАН У НИКОЉУ: „НЕ ПРИЛАГОЂАВАЈМО ХРИСТА СЕБИ, ВЕЋ ОБЛИКУЈМО СЕБЕ ПРЕМА ХРИСТУ”У петак, 1. јула 2016. године, када наша црква прославља и празнује свете мученике Леонтија, Ипатија и Теодула, Његово Преосвештенство Епископо шумадијски Господин Јован служио је свету Литургију у манастиру Никоље. Епсикопу су саслуживали: Архијерејски намесник опленачки протојереј – ставрофор Миладин Михаиловић, протојереј – ставрофор Ђорђе Радишић, протојереј – ставрофор Слободан Богојевић, протојереј Јован Биберџић, протонамесник Слободан Радивојевић, протонамесник Остоја Пешић, протођакон Небојша Јаковљевић и ђакон Урош Костић.

Владика Јован је тумачећи прочитано зачало из Јеванђеља поучио окупљене вернике о томе како би требало да проживимо овај живот, који је његов смисао и циљ и која су средства неопходна да бисмо до циља стигли. Дотакнувши се теме поста који је недавно почео, Владика је истакао да пост сам по себи никако не сме бити циљ већ средство које човека усмерава ка циљу, а то је заједница са Христом и стицање Духа Светог. Не смемо, попут фарисеја, давати предност форми над суштином, јер просто немамо права на то будући да смо сведоци Новог Завета – Новог Савеза. Речи Јеванђеља „јер нико не меће нову закрпу на стару хаљину” (Мт 9 16-17) управо упућују на тај Нови Савез, заједничарење са Христом, и напуштање старих форми, подсећа нас Епископ Јован. Христос је Женик наших душа, док је пост средство којим душу и тело чистимо од злодела и припремамо их за сједињење са Христом на светој Литургији.

Беседа Епископа шумадијског Г. Јована

Након свете Литургије Владика је са свештенством одслужио парастос монахињи Јелисавети подсетивши да је она у предности у односу на нас јер се кроз смрт, која се може схватити и као благослов, приближила Христу којем је читавог живота тежила.

У наставку овог молитвеног сабрања приређена је трпеза љубави од стране сестринства ове свете обитељи.

ђакон Урош Костић