ДУХОВНА ТРИБИНА У АРАНЂЕЛОВЦУ

ДУХОВНА ТРИБИНА У АРАНЂЕЛОВЦУУ суботу 25. јуна у сали Црквене општине aранђеловачке при храму Светог Архангела Гаврила у Аранђеловцу са благословом Његовог Преосвештенства Епископа шумадијског Господина Јована духовну трибину под називом "Библија – наш водич кроз живот" и промоцију књиге проф. др Предрага Драгутиновића „Који чита да разуме“ одржали су Владимир Пекић и ђакон Радомир Маринковић, вероучитељи и наставни саветници при Одбору за верску наставу Архиепископије београдско-карловачке и проф. др Предраг Драгутиновић, професор на Катедри Светог Писма Новог Завета на Православном богословском факултету Универзитета у Београду.

На самом почетку предавања присутнима се обратио старешина храма протојереј Милован Ранковић и након краћег увода и појашњавања теме предавања поставивши пар питања нашим предавачима, реч је препустио њима.

Присутнима се први обратио Владимир Пекић, вероучитељ и наставни саветник при Одбору за верску наставу Архиепископије београдско-карловачке. На самом почетку свог излагања направио је једну лепу паралелу између две веома познате библијске приче, приче о Педесетници и приче о Вавилонској кули. Потом је подсетио све присутне да своју веру треба да доказујемо и да треба да пратимо пут који су нам показали апостоли и да своју веру заправо треба да живимо и да хришћанство треба да буде наш начин живота. Након њега се присутнима обратио ђакон Радомир Маринковић, вероучитељ и наставни саветник при Одбору за верску наставу Архиепископије београдско-карловачке. Он је подсетио да Свето Писмо заправо није само за читање него је за поимање, заправо схватање. Свето Писмо, по његовим речима, се никако исправно не може разумети ван Свете Литургије. Дао је и један савет колегама свештеницима и подсетио их да када се спремају за проповед, заправо треба да се спремају за тумачење одељка из Светог Писмо које је прочитано, не да дају свој лични став и своје лично мишљење о том тексту, већ да људима дају тачно тумачење речи Христових. Ово је поткрепио речима апостола Павла „Ако труба даје нејасан звук, ко ће се спремити за бој?“. Након њега се предавању продружио и проф. др Предраг Драгутиновић, професор на Катедри Светог Писма Новог Завета на Православном богословском факултету Универзитета у Београду. Професор нам је на самом почетку рекао једну веома упечатљиву реченицу која гласи „Молитва је разговор човека с Богом, док је читање Светог Писма разговор Бога са човеком.“ Као основни проблем савременог друштва и његовог разумевања Библије, професор је навео то да се у глобалу, у нашем друштву, веома мало чита. Подсетио је на то да се раније сматрало да би најбоље било избегавати самостално читање Библије да не бисмо дошли случајно у неко погрешно тумачење и у неку заблуду. Као излазак из овог безсмисла у које се човек сам увукао јесте покушај човека да живи хришћанским животом. Треба себе проналазити у причама Светог Писма, али не само као позитивног лика из неке приче, већ и нао оног другог, не тако популарног лика чија нам се дела не допадају, јер тек тада можемо постати довољно самокритични и само тако можемо сами себи помоћи да се повратимо на прави и истински пут.

Након предавања присутни слушаоци су постављали питања на која су наши гости одговарали, а најзанимљивији делови су се заправо тицали објашњења прича које је проф. Драгутиновић описао у својој књизи „Који чита да разуме“.

ђакон Немања Искић