Одштампајте ову страницу

ОСВЕЋЕЊЕ ТЕМЕЉА НОВОГ ХРАМА И ЛИТУРГИЈСКО КРШТЕЊЕ У МЕЉАКУ

ОСВЕЋЕЊЕ ТЕМЕЉА НОВОГ ХРАМА И ЛИТУРГИЈСКО КРШТЕЊЕ У МЕЉАКУУ суботу, 4. јуна 2016. године, на празник Светог Јована Владимира, Његово Преосвештенство епископ шумадијски Господин Јован служио је у Мељаку. Том приликом је владика осветио темеље за нови храм посвећен Светом Јовану Крститељу. Епископу су саслуживали протојереј-ставрофор Видо Милић и свештеници Александар Грујић, Жељко Милић, Драган Поповић, Владимир Димић и Игор Обрадовић. У току литургије владика је крстио малу Петру, ћерку мељачког свештеника Огњена Козлине и његове супруге Маријане. Кум на крштењу је био Никола Марковић.

После прочитаног јеванђеља Владика је нагласио да нас је Бог Духом Светим сабрао на Литургију на Свето причешће. У сусрету са Богом се и сусрећемо и једни са другима. Епископ је заблагодарио Богу и Светом Јовану али и свима који су помогли да се започне ово богоугодно дело изградње дуго очекиваног храма. На још један моменат нас је епископ подсетио, а то је улазак у Цркву новог члана, младенца Божијег Петре која се данас обукла у Христа.

У наставку, владика је говорио о великом дану који данас обележавамо у Цркви, а то је празник Светог Јована Владимаира чију хиљадугодишњицу славимо ове године у Цркви. Он иако су га убили био је пун љубави према свима. Данашње јеванђеље нам управо говори о љубави. Страх Божији нас позива на међусобну љубав и љубав према Богу. У Светом Писму се највише говори о љубави. Где је љубав тамо је све свето. Зато нас Господ и позива на непрестану љубав али не само у речима већ на делу. Љубав која воли свакога човека је истинска љубав. Она везује нас једне са другима али и са Богом. Љубави никада неће нестати и то пре свега љубави Божије. Владика даље каже да је спасење једино могуће у заједници. Љубав изгони сваку мржњу и сваку себичност и доноси мир и радост у Духу Светом.
На крају је епископ позвао да у заједници и љубави верни народ настави да изграђује ово богоугодно дело, овај храм али и да наша Петра израсте у истинск хришћанку и љубљено чедо Божије.

Беседа Епископа шумадијског Г. Јована

У току литургије причестио се велики број деце и верног народа а на крају литургије епископ је постризао новокрштену дете Петру. После литургије уследила је трпеза љубави у мељачком ресторану Стари Кочијаш за све присутне.