Одштампајте ову страницу

ХРАМОВНА СЛАВА НА АЕРОДРОМУ

ХРАМОВНА СЛАВА НА АЕРОДРОМУПразник Спаљивање моштију првог српског архиепископа и просветитеља, св. Саве, прослављен је свечано на Аеродрому у храму који је посвећен овом празнику. Свечано обележавање храмовне Славе почело је празничним бденијем којим је началствовао Преосвећени Епископ шумадијски Господин Јован. Саслуживали су му војни свештеници и ђакони из Пољске, као и старешине крагујевачких цркава, предвођени протојерејем-ставрофором Заријем Божовићем. Поред драгих нам гостију из Пољске, бденију су присуствовали представници Генералштаба Војске Србије.

Благољепију и узвишености бденија допринео је професор Немања Старовлах, руководећи појањем крагујевачких богослова.

Шумадијски Архипастир се обратио окупљеним верницима на крају бденија,честитајући им храмовну славу. У својој беседи владика Јован је нагласио колики благослов има наш народ будући да се на челу тог народа налази св. Сава. Позвао је све верне да ходе стопама св. Саве и истрају у науци Христовој и братској љубави. Посебно је поздравио госте из Пољске и представнике војске.

Након бденија, трудом јереја Ивана Антонијевића, приређен је богат културно-уметнички програм у коме су учествовали: Удружење за неговање традиције "Шумадија" из Баточине, оркестар Томице Јовановића, као и хор "Свети Сава".

Вече је завршено славском вечером коју је припремило братство овог светог храма у ресторану Мала Авала.

На сам дан славе,Светом Литургијом је началствовао протојереј-ставрофор Сава Арсенијевић, ахијерејски намесник лепенички уз саслуживање десеторице свештеника и једног ђакона. Током литургије обављено је литургијско Крштење мале Ане, ћерке овогодишњег колачара, Уроша Милутиновића.

Пригодном беседом обратио се протонамесник Немања Младеновић који је по прочитаном Јеванђељу нагласио неопходност живота по Христу и у Христу, баш као што је живео и св. Сава. Подсетио је све окупљене да морамо пронаћи место у нашим животима за Бога који возглављује све и даје истински смисао нашем животу.

Након Литургије одржана је Литија око храма св. Саве, после које је славски колач пресекао протојереј-ставрофор Живота Марковић. После ломљења славског колача, част и привилегију наредног колачара преузео је Драган Васиљевић.

Свечани славски ручак одржан је у ресторану Женева Лукс, где је трудом и љубављу господина Уроша Милутиновића, прослављена храмовна слава и крштење мале Ане.