Одштампајте ову страницу

ЂУРЂЕВДАН ПРОСЛАВЉЕН НА ОПЛЕНЦУ

ЂУРЂЕВДАН ПРОСЛАВЉЕН НА ОПЛЕНЦУУ храму Светог великомученика Георгија на Опленцу, задужбини династије Карађорђевића, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован служио је свету Архијерејску Литургију и заједно са верним народом прославио храмовну славу Ђурђевдан. Епископу су саслуживали: Архијерејски намесник опленачки протојереј – ставрофор Миладин Михаиловић,пензионисани протојереј-ставрофор Драгољуб Ракић, протонамесник Остоја Пешић, протођакон Небојша Јаковљевић и ђакон Урош Костић.

Владика се верницима обратио беседом о суштини хришћанске вере - о васкрсењу. Васкрсење хришћанима даје наду у васкрсење за живот вечни. Они који верују да са Христом живе они верују да ће са Христом и умрети, али и са Христом васкрснути и живети у рају. Рај је живот у Богу, док је пакао живот без Бога. Тако човек у овом животу може окусити предукус и раја и пакла, у зависности од тога како одлучи да живи. Уколико живи у заједници са Богом, осетиће блаженство, истинску радост, док ће као плодове безбожничког живота убирати празнину, таму, незадовољство, депресију. Вера мора да се доказује добрим делима и победама добра над злом, љубави над мржњом, истине над лажи, светлости над тамом. Свети Георгије је ђавола и цара Диоклецијана победио не оружјем и високим војним положајем на којем је био, већ именом Господа Бога и Спаса нашега Исуса Христа. Победио је спољашње зло јер је претходно победио у себи унутрашње зло које је сваки хришћанин дужан да победи; и победиће га уколико буде неговао добро, а то добро је љубав Христова. Нас Господ неће питати шта су нама други чинили, већ ће нас питати како смо се ми према другима опходили, шта смо им чинили, али и шта нисмо урадили а могли смо и требали смо.

Беседа Епископа шумадијског Г. Јована

Након резања славског колача и по свршетку свете Литургије, уприличена је трпеза љубавиод стране господина Драгана Рељића, директора Задужбине Карађорђевића.

ђакон Урош Костић