ПРОСЛАВА ВАКРСА У ОРАШАЧКОМ НАМЕСНИШТВУ

ПРОСЛАВА ВАКРСА У ОРАШАЧКОМ НАМЕСНИШТВУ„Христос Васкрсе из мртвих, смрћу смрт уништи,
а онима који су у гробовима живот дарова.“

У свим храмовима орашачког намесништва свечано је прослављен празник Васкрсења Нашег Господа и Спаса Исуса Христа. Током целе Страстне седмице храмови су били пуни верујућег народа који је долазио на Свете службе.

Послава празника Васкрсења Господњем започета је дочеком Благодатног огња и Васкршњим јутрењем у поноћ у храму Светих Апостола Петра и Павла. Уз присуство великог броја верника дочекан је Благодатни огањ, верници су попалили своје снопове свећа и кандила у којима ће тај огањ, светлост Православља однети својим кућама да им гори испред икона и подсећа их шта је Господ Исус Христос урадио за њих. Потом је уследио свечани опход око храма и у наставку је одслужено Васкршње јутрење.

На дан Васкрсења Христовог у храму се окупио незапамћен број верника. Сви верујући, међу којима је нарочито био велики број наших најмлађих суграђана, са својим најмилијим дошли да у заједничкој молитви прославимо овај празник над празницима. За време Свете Литургије, старешина храма протојереј-ставрофор Мићо Ћирковић је прочитао посланицу Патријарха српског Иринеја. Потом су верници приступили Светој Чаши и причестили се Телом и Крвљу Господа и Спаса Нашег Исуса Христа.

Након Свете Литургије у порти смо уживали у тачкама које су нам приредили чланови КУД „Електропорцелан“ из Аранђеловца. Затим је уследила Трпеза Љубави по угледу на трпезе које су Хришћани у првим вековима Хришћанства тако често организовали. И ове године, као и претходних, до касних поподневник часова, порта храма је одјекивала грајом деце која су долазила да се на овај свети дан помоле Господу Богу у свом храму.

ђакон Немања Искић