ИЗЛОЖБА У ЛАЗАРЕВЦУ – ИКОНА ИЛИ РЕЛИГИОЗНА СЛИКА

ИЗЛОЖБА У ЛАЗАРЕВЦУ – ИКОНА ИЛИ РЕЛИГИОЗНА СЛИКАУ четвртак, 31. марта 2016. године, крајем треће недеље Великог поста, са благословом нашег Епископа шумадијског, Господина Јована, отворена је изложба под називом „Икона или религиозна слика“.

Већ четврту годину за редом ова изложба се организује у сарадњи Црквене општине Лазаревац и Центра за културу Лазаревац, а овогодишња поставка реализована је у галерији „Савременици“ лазаревачког Центра за културу. Аутор изложбе свештеник Влада Димитријевић је заједно са кустосом Центра за културу, Даринком Станојевић, отворио изложбу, захваливши се свима који су се потрудили да ова збирка икона и слика буде доступна лазаревачкој публици.

Изложба је била састављена од радова локалних иконописаца и ликовновних ствараоца, али и драгих гостију са стране. Међу њима помињемо Бојану Дабић и Ивану Петровић, које су за ову прилику допутовале из Чачка и Новог Сада. Обе уметнице родом су из нашег града, те је долазак на изложбу за њих имао и посебан емотивни карактер. Ту су и наше драге комшије из Вранића, керамичари Александар Куцина и Олгица Јелић Куцина. Са радошћу помињемо и полазнике школе иконописа при лазаревачком храму, који су своје радове по први пут изложили на изложби, раме уз раме, са много искуснијим излагачима.

И овога пута отварање изложбе пропратио је и пригодан културно-уметнички програм. Окупљени су уживали у мини концерту хора „Свети Димитрије“, предвођеним протонамесником Владимиром Стојковићем. Изложбена поставка je отворена за посетице све до 08. априла и као свих ових година едукативног је карактера. У том периоду галерију „Савременици“ посећиваће ученици лазаревачких школа, где ће им вероучитељи одржавати часове верске наставе, на тему „Икона или религиозна слика“.