Одштампајте ову страницу

ИСПОВЕСТ КОЛУБАРСКО-ПОСАВСКОГ НАМЕСНИШТВА У РУДОВЦИМА

ИСПОВЕСТ КОЛУБАРСКО-ПОСАВСКОГ НАМЕСНИШТВА У РУДОВЦИМАЊегово Преосвештенство Епископ шумадијски Г. Јован је у среду друге недеље Часног поста, тачније 23. марта 2016. године, служио Литургију Пређеосвећених Дарова, у храму Вазнесења Господњег, у Рудовцима. Непосредно пред свету Литургију свештенство Колубарско-посавског намесништва исповедио је духовник манастира Драча, отац Онуфрије, који је након тога саслуживао у литургијском сабрању епископу Јовану, заједно са свештенством овог намесништва.

Литургијском сабрању присуствовао је, и на њему се причестио, велики број верних, а нарочито деце. Преосвећени Владика Јован окупљене је подсетио на смисао и суштину поста као и значај нашег активног учествовања у светој Литургији пре свега кроз свету тајну Причешћа. Пост нас утврђује у вери и побожности. Но, прави пост није само уздржање од одређене хране, већ провера нашег унутрашњег, духовног и молитвеног стања. Он је уздржање од зла и недела, али и чињење добра, дела милосрђа, преиспитивање самога себе. Пост је припрема за радосни сусрет са Господом. Сусрет у коме се несместиви Господ смешта у недостојна људска уста. У овом тајанственом сретању две љубави, оне божанске која силази и људске која узлази, одиграва се обожење човека. На крају Литургије Владика је Архијерејском граматом признања наградио господина Жикицу Стојановића, господина Рада Милинковића и господина Горана Перишића, за труд и љубав које су указали рудовачкој светињи.

Беседа Епископа шумадијског Г. Јована

По већ устаљеном обичају, после Свете Литургије прочитан је овогодишњи темат. Ове године темат је припремао парох дрењански, јереј Бојан Чоловић, на тему „О Љубави према Боги и према људима“. Након читања реферата уследила је квалитетна дискусија о ономе што је у реферату речено. Све похвале као и примедбе и сугестије аутору овогодишњег темата, изречене су у братској љубави, са циљем да рад буде још бољи и садржајнији. У дискусији су учествовали сви присутни свештеници, а труд оца Бојана Чоловића, похваљен је од Архијереја.

Ово вишеструко корисно, едукативно и духовно сабрање завршено је очинском поуком нашег Владике и трпезом љубави коју је припремило свештенство колубарско-посавског намесништва, предвођено домаћином, парохом рудовачким, јерејем Родољубом Војиновићем.